Без категория

4. Национална идеология

Необходимостта от формулирането на национална идеология се появява в модерната епоха, като следствие от развитието на социално-културните и политическите процеси.

Националната идеология е израз на конкретните нужди и цели на нацията, ограничени в политическата сфера и времето. Тя е ѝ инструмент за тяхното постигане. За конкретен период от развитието си и за конкретни задачи, които стоят пред национализма, той трябва да изработва съответната идеология, която да реализира целите му.

Идеологията се явява негов инструмент, негово политическо оръжие. Тя служи за масовата мобилизация на нацията в защита на националните интереси. Предлага политически и културен план за създаването на най-подходящия обществен ред и организация, според конкретните условия. Посочва стратегическите цели и дава основни насоки за постигането им.

Идеологиите са нещо временно и преходно. Те умират, когато постигнат целите си или когато се окажат непригодни за постигането им. Идеология, която не служи на интересите на нацията е вредна и трябва да бъде неутрализирана.

В съответствие с националната идеология трябва да се разработи национална доктрина.


Подобни статии

Коментара

  1. Разработили ли сте днешната национална доктрина на България, единствената можеща да спаси нацията от неолибералната глабална чума на новия световен ред?

    1. Което не значи, че трябва да се надяваме на нов Нов световен ред. Тези редове показаха за кого се грижат.

    2. Работим по въпроса, но националната доктрина е нещо твърде голямо по обхватност, обем и изисква широк интердисциплинарен подход. А и самата тя трябва да дойде след националната идеология, която първа трябва да получи завършен вид. От своя страна, идеологията може да бъд завършена и правилно тълкуване, едва след създаването на някакъв общ понятиен апарат, включващ поне минимум основни понятия. За да станат нещата като хората просто е нужно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button