Чужбина

Унгарско военно гробище осквернено от шовинисти

По повод грозен инцидент, разиграл се на унгарското военно гробище край Валя Узулуй (някога част от Унгария, днес в пределите на Румъния), нашите приятели от Легион Унгария излезнаха с официална декларация.  

Накратко за историята на конфликта

Във военното гробище край Валя Узулуй са погребани загинали австрийски и унгарски войници от времето на ПСВ. Впоследствие там са положени и тлените останки на унгарски и германски войни, загинали през ВСВ. Проблемът възниква, когато местните власти решават да поставят монумент за загиналите румънски войници в пределите на гробището. И това, въпреки че няма данни там да има погребани румънски войници – те имат свое гробище, което се намира на 40 км. от това място. Унгарското население в областта приема това като посегателство върху тяхната историческа памет. Така се стига до събитията на 6 юни.

Инцидента

На 6 юни, тази година, местни унгарци правят жива верига, за да не позволят промени по гробището. От румънците, дошли за събитието, група шовинисти прескача оградата на гробището, разбива вратата и унищожава и изтръгва кръстове на унгарски гробове и напада протестиращите, сред които има жени, деца и един унгарски ветеран от ВСВ. Сред нападателите са разпознати ултраси на Динамо Букурещ и лица, за които се предполага, че са членове на “Нова Дрепта”.

Изявление на Легион Унгария

По повод инцидента, унгарските ни съратници, част от Съюз “Крепост Европа”, направиха следното изявление:

“Легион Унгария изразява дълбокото си възмущение, защото в днешните времена имаме огромна нужда от сътрудничество между националистите в Европа. През последната година в Унгария, именно нашата организация е заела водеща позиция в тази паневропейска, антишовинистка борба, която ще постави началото на нова ера в историята на Стария континент. Но общата борба е възможна само при взаимно уважение. И ако някой поругае това взаимно уважение, то това не може да остане без последствия.

Призоваваме ръководството на Нова Дрепта да вземе отношение към инцидента. Потвърдете или опровергайте информацията, че ваши членове са взели участие в това вулгарно, шовинистко нападение. Ако наистина ваши активисти са участвали – накажете ги и ги изключете от редиците си.

Ще помолим и нашите съратници от всички европейски националистически организации, да не поддържат отношения с хора, които оскверняват гробове на загинали герои, които изтръгват кръстове от гробовете и нападат деца и стари хора.

За съжаление не можем да уредим напълно недостойния и срамен спор за военното гробище, защото не сме настоящи държавници, ние сме национални активисти. И като такива, ние няма да приказваме големи приказки, защото повече харесваме действията. Но можем да обещаем едно нещо – няма да остане неплатена сметка.”

Легион Унгария

Подобни статии

Един коментар

  1. Срутването на паметника на съветската окупационна армия в София е задължително и наложително!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button