АктуалноЧествания и възпоменания

73 години от героичната смърт на капитан Списаревски

На 20 декември се навършиха седемдесет и три години от героичната смърт на великият летец-изтребител капитан Димитър Списаревски. На тази дата през 1943 г. в самоотвержен таран, срещу вражеските бомбардировачи, намира смъртта си младият тогава поручик Списаревски.

В негова чест Български Национален Съюз за 13-ти пореден път организира траурно шествие до лобното място на героя в планината над с. Долни Пасарел. За разлика от други години, тази решихме да направим нещо различно и по-представително от досегашните години. Тазгодишното мероприятие се проведе вечерта, под проблясъците на луната, а пътят ни беше озарен от пламъка на десетките горящи факли. От площада в село Пасарел, потеглихме в пълна тишина, със запалени факли през гората, към лобното място в планината. Въпреки мракът, студеното време и труднопроходимият терен успяхме да се качим без затруднения, като по пътя към нас се присъедини група от хора очакващи шествието. След пристигане на мястото бяхме подготвили скромна церемония с кратки речи на членове на съюза, след което тържествено поднесохме венец и запазихме минута мълчание на колене в памет на Спаич. Под съпровода на траурния марш “Покойници“ бяха изчетени имената на загиналите летци в отбраната на София през Втората световна война, а ярък пламък от корабни факли озари местността.

Освен познатите ни участници от предишни години, за наша радост тази година видяхме и доста нови лица, които бяха решили да споделят гордостта и признателността си към Капитана заедно с нас.

Благодарим на всички, които се присъединиха към нас и се надяваме да се видим отново следващата година, също толкова уверени в идеите си, със същият пламък в очите, както и до сега.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button