БНС

На 5 октомври започва делото за забрана на БНС

На 5 октомври в Софийски градски съд е първото заседание по искането на прокуратурата за забрана на Български Национален Съюз. Делото е уникално за България след 1989 г., защото за първи път се иска забрана на една организация по политически причини. С това днешна демократична България прави още една крачка на доближаване към тоталитарните методи на действие срещу инакомислещите, познати от комунистическа България. 

Делото за забрана на БНС стана факт след като на 17 януари тази година главният прокурор Иван Гешев разпореди да бъде направена пълна проверка на дейността на организацията. Самата проверка не беше предизвикана по никакъв начин от дейността на Съюза, който през всички 19 години от съществуването си е работил в рамките на закона, дори и когато е бил подлаган на репресивни действия от страна на държавни органи. Затова за външни наблюдатели съобщението за проверката може би е дошло изненадващо. Но за ръководството и членовете на БНС тази новина не дойде неочаквано. 

Дълги години Луковмарш, мероприятието с което организацията е най-известна, беше трън в очите на различни антинационални, либерални кръгове. В следствие на което се опитваха с явни и по-прикрити средства да издействат забрана за събитието. След като обаче всичките им опити не дадоха резултат, поради простата причина, че протичането на Луковмарш винаги е преминавало при стриктно спазване на българското законодателство и обществения ред, тактиката беше сменена. Щом не успяха да забранят Луковмарш, те се насочиха към ликвидиране на неговия организатор. 

За тази цел любезно предостави услугите си главният прокурор Иван Гешев. След възложената от него проверка, подопечната му институция набързо откри “причини” за забрана на БНС, които бяха оформени в искова молба до съда, написана “на коляно”. Че с това се изпълняваше директно волята именно на противниците на Луковмарш, стана веднага ясно от поздравително писмо на Световния еврейски конгрес до Иван Гешев, в което в прав текст беше похвален за инициативата за забрана на Съюза. 

Заради бързането да се изпълни поръчката и да се обяви новината за исканата забрана преди тазгодишния Луковмарш, прокурорите буквално са били принудени да си изсмукват аргументи от пръстите. Резултатът от това е искова молба изпълнена с абсурдни и дори трагикомични твърдения, които трябва да убедят съда в нуждата от забрана на БНС. Освен стандартното обвинение в насаждане омраза по етнически, расов и религиозен принцип, е добавен аргумента, че Български Национален Съюз е паравоенна организация и черешката на тортата, че нарушава чл. 5 от Парижкия мирен договор от 1947 г., с който са уредени условията на мира между България и победителите във Втората световна война. За да компенсират липсата на основателни аргументи и най-вече доказателства за тях, от прокуратурата са заложили на количеството, като са добавили над 250 страници приложение към исковата молба. В огромната си част административни документи, без никакво реално отношение към делото. Повече за аргументите на прокуратурата и “доказателствата”, които ги подкрепят, може да научите от специалния епизод на нашия подкаст “Свободен сигнал”.

Как ще бъдат оценени тези аргументи, предстои да се разбере през следващите месеци, когато трябва са се проведат няколко заседания на делото за забрана на БНС. На пръв поглед искането на прокуратурата изглежда предварително обречено, заради абсурдната си обосновка. Но това е само при едно безпристрастно отношение на съда към делото. За такова отношение няма обаче никаква гаранция, като се има предвид влиянието на кръговете, които стоят зад искането за забрана и които със сигурност имат и своето лоби в съдебната система. 

Допълнително, постоянното нарастване на политическите репресии срещу отделни членове на БНС, като например делото в Комисията за защито от дискриминация срещу водача на Съюза Звездомир Андронов, дават основание да се смята, че решението на съдебния състав ще бъде взето под политически натиск, а не следвайки буквата на закона. Дали Темида ще бъде сляпа или ще станем свидетели на един политически процес, наподобяващ на делата в Народния съд през 1945 г., предстои да разберем следващите месеци. Но още на първото открито заседание в понеделник от 10:30 часа в съдебната палата, ще си проличи дали ни очаква обективен съдебен процес или зле скалъпен съдебен фарс.

Подобни статии

Един коментар

  1. Това наистина са едни тревожни и и кошмарни времена за патриотите не само в България но и по света. Живеем във времена където националисти и родолюбци биват жестоко преследвани и наказвани от властта за едното нищо а междувременно крайно леви терористични организации които тормозят и пребиват невинни хора биват игнорирани или дори похвалени за противните си деяния. Силно се надявам че тези безпочвени извадени от нищото обвинения няма да бъдат взети от съда присърце и че БНС няма да мълчи докато родоотстъпнически чакали и лешояди се опитват да накърнят българския дух и патриотизъм!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
X