Чествания и възпоменания

Факелно шествие “Робството се премахва чрез борба”

По традиция и тази година отбелязахме Националния празник в Стара Загора. Ежегодно, по повод Освобождението на България от турско иго, местната родолюбива организация “Бранител” провежда факелно шествие по улиците на града. Тази година събитието премина под надслов “Робството се премахва чрез борба!”.

Към 19:00 часа от сборния пункт в парк “Тракия” в стройни редици от млади родолюбци, шествието потегли. То бе предвождано от младежи и девойки в носии и знаменосци, а горящите факли осветиха централните улици на града. В мероприятието взеха участие както хора от Стара Загора, така и гости от София, Пловдив, Пазарджик, Плевен и Ловеч.

В крайната точка на маршрута – паметника на 3-та опълченска дружина и подп. Калитин – участниците се строиха, за да проведат кратка церемония в памет на героите дали живота си за нашата свобода.

Реч държа Пламен Димитров – водач на Софийската организация на БНС. Той наблегна на това, че свободата ни не е подарена в следствие на Руско-турската война, а е извоювана с много жертви и кръв от страна на нашия народ. Борбата започва още от самото падане на Родината ни под Османско робство и продължава през всичките 5 века. Като едни от най-важните битки в Освободителната война са спечелени именно с непримиримия дух и жертва на смелите ни опълченци. Церемонията завърши с поднасяне на венец и едноминутно мълчание.

Може би най-хубавото беше, че в мероприятието взеха участие основно млади хора, като сред тях имаше и много ученици. Това ни показва, че жертвата на хилядите ни борци за свобода не е била напразна и борческият им дух все още живее в сърцата на синовете и дъщерите на Отечеството.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button