Протести и акции

Шествие срещу Ньойския диктат в Пловдив

Тази събота в Пловдив бе проведено традиционното факелно шествие срещу позорният Ньойски диктат, наложен на България след края на Първата световна война. Този така наречен „договор” е символ на несправедливостта, арогантността, алчността и безумието на държавите-победителки. По своята същност, той представлява един грабителски акт, откъсващ исконни територии от страната ни и обричащ на геноцид и асимилация хиляди българи, останали в тези земи. До ден днешен Западните покрайнини и Беломорска Тракия са под чужда власт, а политиката на дебългаризация там не е спирала. Именно за да изразят своя протест срещу това продължаващо престъпление, стотици националисти от цялата страна, вчера се събраха в Пловдив.

Организатори на ежегодната проява, станала важна част от календара на националната съпротива, са момчетата от „28 България”.  С провеждането на това шествие се възстановява и една традиция на общонационални протести, започнала масово именно от Пловдив преди 83 години, но за съжаление прекъсната за дълго след комунистическата узурпация на властта в България. За поредна година Български Национален Съюз се присъедини към протестния марш. Членове и симпатизанти на Организацията от София и Сливница взеха участие в шествието. Освен домакините от Пловдив, към инициативата се присъединиха и националисти от Стара Загора, Казанлък и други градове. Новото този път бе удълженият маршрут. В 17:00 часа участниците се събраха на площад „Никола Мушанов”. След като хората се подредиха, стройните редици на националистите, със запалени факли в ръце, се отправиха към паметника на Гюро Михайлов, преминавайки през централните улици на града. Възгласи „Българио, събуди се!”, „Свободен, социален, национален”, „На бой за народа свой!” и „За България – свобода или смърт!” огласяваха шествието. Тази година, към участниците се присъединиха и представители на ВМРО и ПП „Атака”.

Когато процесията достигна крайната точка от маршрута, националистите сформираха полукръг около паметника за да чуят речите на ораторите. Пръв говори Пламен Димитров от БНС. Той припомни престъпния характер на Ньойския диктат и факта, че и днес наши сънародници продължават да страдат от последствията на този зловещ акт. По думите му, тази несправедливост може да се поправи изцяло, едва когато България отново бъде върната в български ръце, а за да стане последното са необходими усилията на всеки един осъзнат българин. В словото си, той предупреди, че репресиите на загиващата система насочени срещу националистите тепърва ще се засилват. Като ярък пример за това, посочи случаят с момчетата от Сандански. Димитров завърши с думите, че каузата на българският национализъм може и да изглежда далечна и непостижима на някой хора днес, но така някога е изглеждала и свободата на България, и ако сме достатъчно упорити, твърди и решителни, то победата ще бъде наша. След него реч държа Симеон Костадинов. Той говори за завещания от предците ни идеал за обединена България и за това, как Ньойският диктат е поредният удар срещу него, за това, че този грабителски акт е едно от многото престъпления, извършени срещу нацията ни. Престъпления, които и до днес продължават и срещу които сме длъжни да се борим. Последното слово бе на Ивайло Колев от организаторите – „28 България”. То бе посветено на изключителните поражения, които нанася този пагубен за България „договор”. Колев припомни и подмолната роля, която изиграха продажни политици, като Петър Стоянов – човекът на практика подарил българските земи на съседите ни, отказвайки се официално от претенции към присвоените ни територии.

След края на официалната част, участниците в шествието бяха поканени да се присъединят към организираният същата вечер, благотворителен концерт на патриотични групи. Приходите от музикалното събитие са предвидени за дарение по проекта за изграждане на паметник на капитан Димитър Списаревски в село Пасарел.

И тази година можем да поздравим организаторите на шествието в Пловдив за чудесното мероприятие, което набира все повече популярност!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X