Протести и акции

Проведе се шествие за семейството

В събота на 17 юни отмина Шествието за семейството, което се проведе в София. Мероприятието започна в 14:00 ч. на площад “Света Неделя” с кратки речи на организаторите, след което премина в поход по пешеходната част на булевардите  “Витоша”, “Патриарх Евтимий” и накрая по улица “Цар Шишман”, за да завърши с концерт в градинката пред църковния храм “Свети Седмочисленици”. Дъждът съпровождаше участниците през цялото време, като само се усилваше или намаляваше, но никога не спираше. Въпреки това, по официални данни на СДВР, бяха дошли около 6000 човека да подкрепят традиционното българско семейство.

Членове на БНС се включиха и подкрепиха шествието, защото смятат че е едно от малкото позитивни събития, които имат шанс да се пребори с политическата директива наречена “ЛГБТ-движение”, финансирано от чужди НПО-та и защото мероприятието е силно деполитизирано.

На началната точка имаше опънати шатри, които не стигнаха, за да предпазят от дъжда многото хора, които се бяха събрали. Имаше безплатни балони с логото на организацията “Месец на семейството”, а посетителите можеха да получат тениска и/или шапка срещу дарение. Бяха предвидени и дъждобрани заради атмосферните условия. След отварящата част с химна на Република България, Кристиян Шкварек, в ролята на един от основните организатори на цялото мероприятие,беше водещ на първата част, която се наложи да е по-кратка заради проливния дъжд. Той наблегна на огромния успех на събитието – всяка година хората са в пъти повече от предишната,  а всички вече говорят за това шествие, както говорят и за паралелното събитие на МОЧА. Дори в медиите не се споменава гей-парада без шествието за семейството. След него говори Пламен Мирянов, след когото последваха две песнопения от църковен хор. Давид Александров и Иван Вълков от организацията РОД дадоха няколко наставления на присъстващите от сцената и шествието потегли.

По булевард “Витоша” се видя най-добре колко много хора са дошли. Много случайни минувачи ръкопляскаха и се усмихваха на хубавата гледка пред тях – многобройна тълпа от усмихнати българи, веейки български трибагреници. Българи дошли от всички краища на страната – Бургас, Враца, Петрич, Стара Загора, Пловдив и много други. Юристи, лекари, художници, университетски преподаватели, програмисти, политолози, историци и хора с всякакви други професии. Проливният дъжд сякаш бе обединил народа ни, а хората бяха толкова много, че предните редици на шествието неведнъж трябваше да спират и да изчакват задната част.

След краткия поход в пороя, участниците се изправиха срещу сцената, подготвена за концерт в градинката на църковния храм “Свети Седмочисленици”. На нея куп изпълнители демонстрираха своето творчество, сред които Веси Бонева, Светлин Къслев, Деси Добрева, Ива и Велислава Костадинови, Кварто Квартет, Ансамбъл София 6, Пламен Мирянов, дуо Консервите и други. Основната организация на концерта беше направена от “Нашият Дом е България”. Имаше и подготвена хореография от момичетата от “Спортен клуб Ритмика 89” от Враца, които си бяха направили специални тениски и накрая на хореографията си съблякоха якетата, за да се открие пред публиката изписано “СЕМЕЙСТВО!”. Освен песните и танците имаше кратки речи от двама гости от родителски организации от Швеция и Унгария, споделящи вижданията за традиционните ценности.

Хората, започнаха да се разотиват към края на концерта, мокри до кости, но щастливи от прекрасното събитие, което обедини българите за пореден път. Всички си тръгнаха, убедени, че следващата година пак ще подкрепят традиционното българско семейство и това мероприятие ще става все по-масово!!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button