Международна дейност

Чехите от “Националисти” отбелязаха 5 години от създаването на движението с конференция и концерт

С конференция, в която взеха участие патриотични движения от няколко европейски държави и с концертна вечер, чехите от “Националисти” (Nacionalisté) отбелязаха петата годишнина от създаването на своята организация. Формацията е сред учредителите на Съюз Крепост Европа и за събитието изпратиха делегати повечето организации от обединението. Разбира се и Български Национален Съюз бе представен, а сред другите членове на Съюза с делегати на място бяха и съратниците ни от германската партия “Родина” (Die Heimat), унгарските ни другари от Легион Унгария (Légió Hungária) и френските ни приятели от “Националистите” (Les Nationalistes). Годишнината на чешките родолюбци уважиха и националисти от Словакия, Хърватия, Австрия, Испания, Великобритания, Швеция и Швейцария. 

Самото събитие се проведе на 12 август на специално подготвено за целта място във вилната зона на живописното чешко градче Хоржице. Поводът събра над сто националисти от цяла Чехия. Първата половина на деня бе посветена на конференцията. Тя започна с приветствена реч на домакините и равносметка за постигнатото от организацията през тези пет години, както и очертаване на бъдещите й цели. Втори говори представителят на БНС Пламен Димитров. Той имаше възможността да представи пред чешката публика, не само Български Национален Съюз, но и проекта Съюз Крепост Европа – от неговото учредяване, идеите зад него, развитието му до момента и скорошното разширяване на организацията. За своите движения и актуалната ситуация в своите държави говориха и делегатите от партия “Родина” (Die Heimat) и партия “Националистите” (Les Nationalistes). На конференцията бе представена и една относително нова формация, британската партия “Родината” (The Homeland Party). След края на официалната част чешките националисти и гостите от Европа имаха възможност да проведат много и полезни разговори в една приятна, неформална обстановка, както и да разменят контакти и да обсъдят бъдещи общи проекти.

Разбира се, домакините бяха помислили и за доброто настроение на гостите. Вечерта продължи с концерт на няколко патриотични рок групи от Чехия, Унгария и Швеция. Събитието безспорно бе много ползотворно и допринесе за заздравяването на добрите отношения между европейските националисти.

Благодарим на нашите чешки приятели за чудесното гостоприемство и им пожелаваме много бъдещи успехи, както в родината им, така и на фронта на общата ни европейска борба!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button