Културно-просветна дейност

Проведе се лекция за лидера и създателя на фалангисткото движение Хосе Антонио

На 23 април се проведе лекция, която имаше за цел да запознае аудиторията с живота, развитието и историята на Хосе Антонио Примо де Ривера и фалангисткото движение в Испания. Лектор за пореден път беше професор Никола Алтънков, който освен че има дълбоки познания по най-различни исторически теми, е и бил жив свидетел на много от тях.

Бурният 20 век е белязан от създаването на стотици движения и възхода на редица личности и нови идеи, които често обаче биват пренебрегвани, споменавани единствено в малки научни кръгове, поставяни под общ знаменател, без да се вниква по-дълбоко в техния генезис и същност. Тази лекция имаше за цел да ни запознае с една такава личност и нейното движение.

Тя започна с историческа ретроспекция на Испания и нейното развитие до 20 век. Професор Алтънков успя за няколко минути да предаде и обобщи създаването на държавата, нейното развитие, подем и падение до времената на миналия век. Продължавайки професорът обясни, че личности като Хосе Антонио не са случайни, а че са резултат на обстоятелствата и наследството от същата тази история.

Следващата част от лекцията бе фокусирана върху семейството, и най-вече бащата на Хосе Антонио, който е управлявал държавата в едни бурни времена за тогавашната испанка държава. Присъстващите се запознаха и с ранната биография на бъдещия лидер на Фалангата, както и времената на разпад, в които той израства.

Една не малка част от лекцията бе посветена на разглеждане и сравнение на фалангисткото явление и идеи с други движения. Това движение е слабо познато в Европа, но както професор Алтънков подчерта и показа, то е изиграло съществена роля в развоя на гражданската война в Испания и последвалото формиране на новата държава под ръководството на Франсиско Франко. Фалангистките иконимически идеи оказват силно влияние върху Испания от 20 век и те имат своето отражение дори и днес.

С красноречиви примери професор Алтънков сравни испанското движение с други политически движения от миналия век и позицията му спрямо тях. Бяха описани едни от основните характеристики на фалангизма като отхвърлянето на консуматорският капитализъм и нивелиращият комунизъм, по-умерената позиция върху отношенията между човека и държавата и корпоративната структура на икономиката.

В края на лекцията професора сподели желанието си младите българи да се стремим към идеализма и отдадеността на личности като Хосе Антонио Примо де Ривера. След края на изложението аудиторията имаше възможността да зададе своите въпроси. Те бяха свързани с испанската гражданска война, българо-испанските взаимоотношения и сравнение на фалангисткото движение с подобни български явления от 20 век.

Подобни статии

Един коментар

  1. Възможно ли е тази лекция на проф.Алтънков да се види и чуе на запис ако е направен, защото съм сигурен , че ще е много полезна. Ще ви бъда благодарен, ако ми изпратите тази лекция.
    Благодаря и светли дни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button