Чествания и възпоменания

Факелно шествие в памет на старозагорските мъченици

Вчера (19 юли), в Стара Загора за втора поредна година бе проведено траурно факелно шествие в памет на жертвите на жестокото клане, извършено над града от ордите на Сюлейман паша. Възпоменанието бе организирано от СНЦ „Вярност” и премина под надслова „135 години от непризнатия геноцид над Стара Загора”.

Към 19:00 часа, родолюбци от всички възрасти започнаха да се събират в парк „Алана” София, Пловдив, Варна, Казанлък”. Освен хора от Стара Загора, имаше гости от София, Пловдив, Варна, Казанлък и други. Началото на възпоменанието започна с няколко кратки речи, пред събралото се множество. Представител на комитета за канонизиране на мъчениците от Стара Загора, заяви, че инициативата им е получила силна подкрепа от митрополит Галактион. Пред участниците говориха и зам.-кметът на Стара Загора Ваня Сотирова, Ангел Джамбазки от ВМРО и Пламен Димитров от Български Национален Съюз. В своята реч, представителя на БНС припомни, че днешните българи имаме огромен дълг към своите предци, платили свободата ни с цената на своята кръв и страдание. Димитров заяви, че този дълг не се плаща с отдаване на почит веднъж годишно, а за да бъде изкупен той, трябва упорита, непрестанна и ежедневна борба за България – такава каквато предците ни са я искали.

След последната реч, участниците се подредиха в стройни редици и шествието започна. Най-отпред вървяха хора с трансперанти, напомнящи за геноцида над Стара Загора и за борбата на българите за свобода. Не бяха забравени, обаче и нашите съратници от Сандански, които все още лежът в ареста, без причина и без доказателства, обвинени за чуждо престъпление. Имаше голям трансперант със снимка на четиримата и текст гласящ: „Стига постановки! Търпението ни се изчерпва!”. След трансперантите, вървеше блокът със знамената, следван от факлоносците. Хореографията на шествието отново бе на ниво. Участниците преминаха през централната част на града, запазвайки мълчание, като знак на почит, към жертвите. Единствено равномерните удари на тъпана даваха ритъм на движението и напомняха на минувачите за историческата дата. За сигурността на шествието и за реда по време на провеждането му, се грижеха момчетата от фенклуба на „Берое”.

Траурната церемония завърши пред мавзолея-костници при храма “Света Троица”. Организаторите от СНЦ „Вярност” държаха кратко слово, като изказаха благодарност на присъстващите и след едноминутно мълчание в памет на жертвите, официалната част приключи. След това, участниците преминаха през костницата и отново отдадоха почит на мъчениците.

Подобни статии

Коментара

  1. Предлагам протестно шествие и срещу анти конституционните решения(защото не могат да бъдат наречени закони) на българския парламент,като задържане в следствения арест за 48ч на български граждани и конфискуване на имущество без решение на съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button