България

Успех на първият Ден на българската младеж

Успешно премина първият Ден на българската младеж. Събитието се проведе на 29-и септември в София под мотото “Живей за Българи”. Самото шествие бе само завършек на цялостната кампания, съпровождаща Деня на българската младеж. Редица акции бяха проведени в цялата страна преди него. Имаше спортни прояви в подкрепа на инициативата, като футболният турнир в Стара Загора. Имаше и информационни събития, свързани с проблема, който бе основен акцент тази година, а именно демографската криза. В София бе проведена конференция на тема „Преодоляване на демографската катастрофа“, на която бяха разгледани както причините за проблема, така и възможния изход от ситуацията. Материалите от нея скоро ще бъдат публикувани тук. Така се стигна и до самото шествие, като кулминация на цялата кампания.

Проявата събра около 150 участници, основно младежи, но и някои по-възрастни родолюбци бяха дошли, за да подкрепят усилията на младите. Имаше и млади семейства, дошли с децата си. Специално за проявата бяха пристигнали и хора от други градове, сред които Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Сборният пункт за шествието бе пред Лъвът от войнишкия мемориал на Желязната дивизия пред НДК. В 12 часа участниците започнаха да се събират, а момичета с тениски на кампанията раздаваха листовки на минувачите. Преди да започне самото шествие, представители на организаторите държаха речи. Официално проявата откри Пламен Димитров от БНС. Словото му бе посветено на нуждата от промяна в мисленето на младите хора и връщане към ценностната система на предците ни. След него говори Александър Петрев от “Бял фронт”. Той се спря на проблемите пред които е изправено младото поколение и говори за качествата, които е нужно да развие всеки млад българин, за да ги преодолее. Самият той бе и най-младият оратор, но доста проницателен за своите 18 години.

След речите, участниците се строиха в редица по трима, за да формират колоната на шествието. То бе предвождано от шестима младежи носещи транспаранта с девиза на тазгодишния Ден на българската младеж – “Живей за България!”. Възгласите на родолюбците огласиха централните улици на града. Шествието бе посрещнато положително от минувачите, а момичета от кампанията раздаваха листовки на всеки проявил интерес. Крайната точка бе храм-паметника “Св. Александър Невски”. Там отново бяха произнесени речи. Първата бе на Благовест Асенов от “Национална съпротива”, който говори за историческия дълг на нашето поколение, което трябва да преодолее демографската катастрофа. След него думата взе водача на БНС Звездомир Андронов. Той говори за смисълът на проекти като Денят на българската младеж, които са малките стъпки към голямата промяна, за която се борим. Един бавен процес на постоянна борба и постепенно надграждане. С това свърши и официалната част на събитието. Но с нея не приключи преживяването в което се превърна първият Ден на българската младеж. След проявата много от участниците се събраха заедно, в една вече не толкова формална обстановка, за да разменят мисли, впечатления и идеи. Чувството за общност, което се породи трудно може да бъде описано.

Благодарим на всички, които ни подкрепиха по време на кампанията. Благодарим и на всички, които дойдоха на шествието. Освен с много положителни емоции, първият Ден на българската младеж ще бъде запомнен и като едно добро начало на изключително полезна инициатива, която тепърва ще разгръща потенциала си.

Източник: dbm.bg

Снимки от събитието може да видите – ТУК

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button