Чужбина

Седем години италиански съд се гаври с наша лекарка, българските институции бездействат

С потресаващ разказ и с молба за съдействие ни потърси преди дни д-р Илко Димов. От седем години човека води непосилна борба в опит да помогне на съпругата си – доктор Живка Хаджидимитрова, станала жертва на скалъпен процес в Италия. През 2006-а година жената е обвинена в малтретиране на пациенти от старческия дом в който работи. От този ден на сетне, италианските власти превръщат живота на двамата съпрузи в истински ад. Целият процес е абсолютно скалъпен и цели да прехвърли вината за ред безобразия извършени в дома върху подходяща изкупителна жертва. Изборът пада върху българката, тъй като печално известен факт е, че българската държава нехае за сънародниците ни зад граница и всяка чужда страна свободно може да издевателства над тях.

Скалъпеното дело

Цялото обвинение срещу доктор Хаджидимитрова се крепи на показанията на две свидетелки, работещи в старческия дом. Самите те признават участие в инцидент довел до смъртта на пациент, като според законите на Италия те трябва да бъдат обвинени за убийство. Това обаче не се случва и освен, че не са им повдигнати никакви обвинения, прокуратурата на град Удине ги превръща в свои основни свидетели. По време на процеса, многократно двете свидетелки са уличавани в лъжа с документи и дори с показания на други свидетели на самата прокуратура. Италианският съд упорито отказва да вземе това предвид. Нещо повече, абсурда добива още по-големи размери, когато доктор Хаджидимитрова е обвинане в тормоз на пациенти в периода на 1999 г., време когато жената не е била в Италия. Стига се до там, че една от свидетелките твърди, че българката е тормозила през 2006-а година пациентка, починала цели две години по-рано. Докторката е обвинена и в тормоз на лица, които никога не е виждала, а някои от тях дори не са пациенти на дома. Твърдят се и други безумия – според едната свидетелка, г-жа Хаджидимитрова е работила с нея през 2001 година, когато българката е лекар в Бърза помощ в родината ни, близо 4 години преди да постъпи на работа в старческия дом в Италия .

В хода на процеса са изслушани над 70 души, като свидетели на прокуратурата масово отричат да е имало малтретиране в дома. След щателно претърсване на жилището на обвиняемата, след близо 4000 часа видео записи, след 28 000 подслушани телефони разговора, след хиляди часове скрити аудио записи, няма никакво потвърждение за вината на Хаджидимитрова. Въпреки това, тя е незаконно оставена под домашен арест и в крайна сметка, на база на показанията на двете свидетелки е осъдена на първа инстанция на 2 години и 6 месеца затвор!

В свое писмо до медиите жената казва: „Аз реално съм осъдена само с една единствена цел – прикриване на престъпления извършени от италианските сили на реда и прокуратура с използване на фалшифицирани свидетелски показания,прикрито и не разследвано от самите прокурори убийство,изработени и това бе доказано в съдебната зала, фалшиви и в нарушение на италианските закони документи. Прикриване на информация от свидетелски показания и видеозаписи за извършени престъпления на други италиански граждани и
превръщането на някои от тях в свидетели на прокуратурата. И за прикриване на фалшифициран документ за моя арест и още по незаконното ми задържане под домашен арест, след като италиански съд бе наредил да бъда освободена.”

Бездействието на държавата

През цялото това време, съпруга на Живка Хаджидимитрова – д-р Илко Димов, полага неимоверни усилия да помогне на жена си. В продължение на седем години обикаля всевъзможни държавни институции, пише многобройни жалби и писма, среща се с чиновници и държавни служители, но в крайна сметка среща абсолютно безхаберие и нежелание на хората, чиято работа е да помагат в подобни случаи, да си свършат работата. Държавата твърдо и категорично отказва да изпълнява функциите си. За пореден път, българи са оставени на произвола на чужденци.

Въпреки, че случая е отразен в много медии през годините, отговорните институции не предприемат нищо.

Поради тази причина, доктор Димов се обърна с молба към нас. Той ни помоли за съдействие, тъй като иска да се организира протест пред италианското посолство. Желанието му е да се демонстрира, че макар и да няма българска държава, то поне има българи, които държат на своите сънародници. Разбира се, ние приехме да помогнем, според силите си за тази справедлива кауза. Ние вярваме, че макар и политиците ни да са безграбначни лакеи на чужди интереси, то народа ни никога няма да приеме чужди мародери да издевателстват над наши сънародници. За това ясно трябва да изразим позиция. Поехме ангажимет към доктор Димов да организираме протеста, така че очаквайте подробности в следващите дни. Всеки може да помогне и като разпространи този текст.

Повече подробности за случая можете да откриете тук: http://dr-ilko-dimov.com/

Подобни статии

Коментара

 1. И кво наща държава бездейства а???????Нямам думи какви мухльовци и боклуци ни управляват бееееееее…..Аман вече……… Е затва уважавам само хората на които в очите виждам уважение и признателност към мен……

 2. Съчувствам искрено! А за отношението на държавата, хич и не се учудвам…от такива бездушни твари, дето ни управляват, какво да очаква човек, те ни броят за живи …и като си помисля какви простаци и кариеристи са всички…

 3. Повярвайте,ако имаше начин Борисов даси направи пиар от случая,щеше до сега да е помогнал,само и само да го "залюби"още повече простия народ !!!

 4. Чудесно! Нека има и такива… Но да бъдат така добри да си го вземат в Южната Африка и там да им покаже какво е управление по гербаджийски, а ние тук ще си потърсим хора които да помогнат на докторката.

 5. Не сме само българите с такова име .Това е типично отношение към всички от Изт Европа .
  Преди 3-4 месеца изнасилиха руска студентка –оказа се ,че ТЯ е виновна ,че са я изнасилили 4 италианеца
  Преди около 1 година изнасилиха и изхвърлиха от 4 етаж украинка — пак тя виновна и над 6 месеца няма разследване на нищо .
  Италианците пробваха да устроят на американка подобен фалшив процес ,на първа инстанция дори я осъдиха на 25 год затвор .
  намесиха се техните политици и на втора инстанция анулираха присъдата
  Има и още подобни кочини

 6. Подкрепям ви, но немога да дойда в София далече съм ще направя каквото мога за да дойдат мои приятели и съмишленици, надявам се те да ви бъдат полезни.

  1. Работила съм две години в Либия и треперех за живота си!!!!Сега работя в Италия и пак треперя!!!Почти няма разлика в правосъдието и на двете държави!!!!

 7. Подкрепям ви, но немога да дойда в София далече съм ще направя каквото мога за да дойдат мои приятели и съмишленици, надявам се те да ви бъдат полезни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button