Чествания и възпоменания

Почетохме 70-та годишнина от подвига на кап. Списаревски

В чест на 70-та годишнина от безсмъртния подвиг и саможертва на капитан Димитър Списаревски, Български Национален Съюз организира две събития в памет на героя.

Първото бе лекция, посветена на живота и делото на този изключителен български родолюбец. Тя се състоя на 20 декември – денят в който Списаревски загива геройски, бранейки небето над София от англо-американските терористи. В паметната вечер за летеца, лектори бяха полковник професор д.в.н. Димитър Недялков от Военна академия „Г. Ст. Раковски“ и самият ординарец на Списаревски – 92 годишният Стоян Тотев. От позицията на експерт и боен пилот, полк. Недялков напълно разсея едно грозно твърдение, получило наскоро гласност – а именно, че Списаревски се е ударил случайно във вражеския самолет. Позовавайки се на множество свидетелства за атаката, на техническите характеристики на двете машини и на собственият си опит като пилот изтребител, полковникът беше категоричен, че става върос за много добре планиран и изпълнен „таран“. Според него, Списаревски дори е опитал да овладее машината си след като е унищожил летящата крепост. Недялков посочи и друг малко известен момент от историята. След геройският подвиг на Списаревски, германците взаимстват именно тази техника на „таран“ срещу летящите крепости. Те създават част, ползваща специално подсилени самолети, способни да издържат на подобен сблъсък, давайки на пилота възможност да оцелее.

Специалният гост на вечерта – ординарецът на Списаревски, Стоян Тотев, разказа интересни моменти от приятелството си с героя. Това бе втората подобна среща с човек, лично познавал кап. Списаревски, която БНС организира. Първата бе преди седем години, когато гост в щаба на Организацията бе Иван Атанасов, близък приятел на капитана, служил в неговия орляк. Освен новите неща, които научихме от г-н Тотев за човека Списаревски, се потвърдиха и тези факти, които вече знаехме от г-н Атанасов. И двамата другари на героя са единодушни за едно нещо – той е бил изключителен националист, силно и пламенно обичащ народа и Родината. И двамата го описват като много интелигентен и ерудиран – знаещ три езика, запознат с трудовете на най-големите умове на епохата. Освен крайно нетърпим към всяка несправедливост, Списаревски е бил и човек с изключително висок морал, дори за онова време. Това си спомнят бойните му другари. Стоян Тотев го описа и като вярващ човек, много далеч от всякаква надменност, по думите му: „С простите беше прост, с учените – учен“. Но най-много държеше да се знае за изключителното уважение на героя към жените. След краят на официалната част, в създалата се непринудена и задушевна обстановка, г-н Тотев покани присъстващите да изпият по чашка ракия (негово производство) за Бог да прости, скъпият му приятел.

Цялата лекция бе записана и щом материалите бъдат обработени, ще са достъпни на нашата страница. Единствената по-голяма медия, уважила събитието бе телевизия СКАТ.

На 21 декември, проведохме и традиционното траурно шествие в памет на героя, завършващо с поклон на лобното му място. То се състоя за 11 поредна година. Точно в 12:00 часа, националисти от цялата страна изпълниха площада на село Пасарел. Към нас се присъединиха родолюбци от НФСБ, ВМРО, Национална съпротива, както и момчета от Клуб 28 – Пловдив. Под звуците на тъпан, колоните на националистите се отправиха по планинските пътеки към мястото, където героят е паднал, след като е унищожил врага. Шествието водеше момиче, носещо портрета на Списаревски, следвано от униформен блок на Спортната организация на БНС, след който вървяха хората с трансперанти, знаменосците, момчетата носещи огромното знаме с лика на Капитана и останалите участници. Когато множеството достигна крайната точка на маршрута, хората се събраха за да чуят думите на ораторите. Откриването на церемонията започна с кратко слово на Цветелин Пенков от БНС – комендант на мероприятието. След него думата взе Силвия Трендафилова от НФСБ. Речи държаха и Пламен Димитров от БНС, Росен Манчев от ВМРО, както и Благовест Асенов от НС. Националистите запазиха минута мълчание в памет на кап. Списаревски, героите бранили небето ни, както и на хилядите жертви от бомбения терор. След поднасянето на венците, свещеник отслужи церемония за упокоение душата на героя и с това поклонението завърши.

Така, безспорната личност на героят Списаревски доказа, че може да е обединяващ фактор за българските националисти.

Междувременно, продължава и кампанията на родолюбците от Пасарел, за издигане паметник на героя в центъра на селото.

Очаквайте още снимки от мероприятието.

Подобни статии

Един коментар

  1. Поздравления на всички, които са били там и са почели паметта на героя! Поздравления и за организаторите от Български Национален Съюз! Само едно уточнение, което щеше да е добре да бъде направено и в самата статия. Представители на "ВМРО" НЕ Е ИМАЛО, тъй като тази организация не съществува, а ако все още има живи членове на ВМРО, те ще са на преклонна възраст.
    Имало е хора от псевдонационалистическата и псевдопатриотична партия "ВМРО- Български Национално Движение", които узурпираха абревиатурата "ВМРО" и си присвояват историята на някогашната велика Организация, без да имат нищо общо с нея. Това мисля, че е ясно на всички, но ако някой го е забравил, все пак да го припомня. Общо взето нейни представители (на партията на Каракачанов) само петнят святите места като гроба на Тодор Александров и на Димитър Списаревски и гледат да си направят реклама на гърба на организаторите. Не ми е ясно и защо се участва заедно с тях, както и с представители на НФСБ, които са комунисти. Същите като онези, които в продължение на години се опитваха да изтрият името на Списаревски от Българската история, но сега понеже са видели, че национализма изстреля АТАКА в парламента, искат да повторят техния успех и да се докопат до субсидии и власт… Вярно е, че трябва да загърбим различията по между си и всички националисти и като цяло всички Българи да бъдем единни, но определено не с всички и не на всяка цена!
    Още един път, поздравления на организаторите! Съжалявам, че не можах да присъствам.
    България над всичко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X