Чествания и възпоменания

Почетохме паметта на Владо Черноземски във Велинград

Вчера, във Велинград, Български Национален Съюз проведе възпоменателно траурно шествие по случай 78 години от подвига и геройската смърт на Владо Черноземски. В него се включи и младежката организация на ВМРО – София, както и местната структура на партията. По традиция, участие взеха и нашите приятели от „Кръв и Чест” Пловдив.

Начална точка на маршрута бе площада пред община Велинград. След кратки приготовления, участниците се строиха, като начело на колоната застанаха момичетата, носещи венеца за героя. Те бяха следвани от хората с трансперанти, а колоната от знаменосци бе предвождана от младеж, развяващ огромен флаг с лика на Черноземски. Шествието премина през центъра на града и продължи към паметната плоча на великият българин, намираща се в квартал Каменица. По пътя активисти на БНС раздаваха на хората листовки, описващи делото на Владо Черноземски и безпримерната му храброст и саможертва.

С призиви „Българио събуди се” и скандирания „Владо Черноземски”, националистите достигнаха до паметната плоча на героя. Там бе проведена и кратка церемония в негова чест. Пред събралите се, пръв говори Пламен Димитров от БНС, който бе и комендант на мероприятието. Словото му бе посветено на дългът, който всеки един от нас носи пред паметта на Владо Черноземски и на хилядите други знайни и незнайни български герои и мъченици. Той напомни за нашата отговорност пред тези велики борци за българщината и за това, че единственият път за спасение е да следваме примерът им и да се стараем, според силите си, да продължим тяхното дело. Димитров завърши с пожелание към всички националисти, приели присърце идеята, да са твърди, постоянни и упорити в борбата. След него реч държа председателят на ВМРО, Красимир Каракачанов. Неговото слово бе посветено на живота, делото и геройската смърт на Черноземски. Последва и поднасянето на венците за героя. С едноминутно мълчание на колене, присъстващите отдадоха почит на Владо Черноземски и с това официалната част приключи.

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X