България

Поредна гавра с национален символ – филм „Ботев е идиот”

Поредна гавра с национален герой, този път под формата на късометражен филм, остана безнаказана. Подигравката с великият българин ни се пробутва с претенцията да е изкуство. Автор на девет минутната лента е някой си Деян Барарев. Очевидно жадният за пет минутна слава национал-нихилист, е решил да привлече внимание върху жалката си персона, гаврейки се със светиня като Ботев. Позиращият като модерен бунтар, най-обикновен интелектуален прошляк, се явява продължител на една политическа линия за очерняне на националните ни герои, охулване и изопачаване на историята ни. Доживяхме Левски да бъде наричан конекрадец и убиец на деца, а клането в Батак да се изкарва мит от анти-българските кръгове. Сега и Ботев бе наречен идиот, от някакъв недоучил Сульо с претенции за творец.

Лицето Барарев по настоящем е студент в „Нов български университет” – една институция създадена с пари на Сорос, целяща унищожаването на националното самосъзнание у младите българи. Евгения Иванова, преподавател във въпросният университет, е един от хората зад „Митът Батак”. Така, че подобни филми от възпитаници на НБУ не ни учудват. Тепърва ще очакваме и други подобни проекти от този център, „демитологизиращи” или „разбиващи” исторически истини.

Но да се върнем на филмът. Става ясно, че той е спечелил наградата за най-добър игрален филм на 5-ия Международен студентски филмов фестивал „DukaFest” в Баня Лука, столица на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Не предизвиква учудване факта, че тази гавра е подобаващо оценена от най-големите българофоби на Балканите – сърбите. Мотивът за решението на журито е следният: „Наградата се връчва за въздействащ и актуален национален дебат и сваляне на митологичната маска чрез общодостъпна експериментална форма в киноразказа“.

Лентата е създадена с подкрепата на „Аудиовидео Орфей” ЕАД и се популяризира у нас от kinematograf.bg. Публична прожекция вече се е състояла на 04.02. в София. През март е предвидена прожекция и в град Пловдив.

Колкото до целта на посегателствата върху героите и историята ни, то тя е ясна – народ без минало няма бъдеще, народ без уважение към примера и саможертвата на предците си е обречен.

deyan-big
Авторът на гаврата с Ботев.

Подобни статии

Коментара

 1. Споделете кога ще има прожекция в Пловдив,да видим дали ще се състои 🙂

  1. "Премиерата на "Ботев е идиот" за Пловдив, планувана за 13.03 се отменя поради сериозни опасения на футболните привърженици на Ботев Пловдив, че филмът осквернява Ботев като личност. Следват разговори с агитките, както и със Съюза на футболните привърженици и докато не се постигне консенсус филмът да се излъчва свободно, няма да се представя в Пловдив."

  1. Брат ми поне знае какво говори и има аргумент зад думите си, всичките вие националисти коментирате без никакви знания, колкото до насилието, не мисля че то ще реши проблема, в крайна сметка и да ни набиеш няма да станеш по-компетентен.

 2. Жоро , Майна ….няма да ви простиме от София ако го изпуснете ….

  1. Едуардо, велики сте и ще останете известни със малоумщината си, защо всички коментари на псевдо патриотите в този сайт секват, когато се зададе въпроса дали някой е гледал филма?

 3. Аз съм главният редактор на kinematograf.bg и имам официално запитване към БНС и по-конкретно автора на тази статия. Гледахте ли филма?

  1. Най-интересното е, че е дадена подробна информация за създаването и популяризирането на филма и за създателя му(дори и три снимки са му качили!), но няма линк към самия филм. Това си е чисто промиване! Не може да налагаш мнението си на хората и да не им дадеш шанс те да си изградят собствено!

  2. ами позаинтересувай се и ще разбереш защо няма линк – филма ще ходи по фестивали и затова не може да бъде пускан в интернет – и въпреки това беше пуснат на kinematograf.bg за малко, за да видят хората преди да пишат глупости.

  1. е то се очакваше, аз само се чудя как го изкопахте тоя забравен от Господ сайт, пълен с луди хора :/

 4. Ама някой гледал ли е филма, защото от статията не става ясно за съдържанието на лентата.Заглавието може нарочно да е избрано такова ,да дразни и провокира.

  1. Глупости на тракалета обида. Ако са го гледали може. Филма е в 1 кадър, аз съм го снимал и не обижда Ботев, даже напротив, аман от малоумни журналисти…

 5. Въпрос към футболните фенове в сайта, предполагам има сред вас. Самобичувате ли се след мач, в който любимият ви отбор играе срещу ПФК Левски и викате "К*р за Левски"?.

  1. Много агресия много нещо, а за чий х*й е тая агресия и ти не можеш да ми кажеш нали? Е, то нали така е модерно в интернет. 😀

 6. Пич много си прост, ама как да ти се сърдим като правиш такава реклама 😀 Дано псуващите в коментарите да дойдат, защото филмът ще им хареса. А да, и как ще ви хареса на вас да ви съдят по профилните снимки? тогава трябва да кажа, че всички сте селяндури, простаци и чалгаджии.

  1. Stefan Screwthewholething Dobrev Реакцията е абсолютно нормална. Заглавието провокира омраза към филма и неговият автор! Не съм гледал филма, но заглавието е недопустимо и обижда българската история, като цяло и жалките опити за показване на творчески умения може да не се окажат много здравословни в един момент, а който е заинтересован от дейността и хората в Български Национален съюз може да заповяда в щаба на организацията всеки четвъртък от 19:00!!!

   Ти по – добре спри за обиждаш хората в сайта!

 7. Разбирам любовта ви към родината и националните герои, но да съдите преди да сте видели с очите си за какво става въпрос е грешка, която хората правят и за която след това съжаляват. Не смятам, че има толкова глупав човек, който да се осмели да оскверни публично името на велик българин като Христо Ботев. Не се ли замислихте, че заглавието има за цел да провокира? Всъщност съдържанието, от своя страна, има за цел да ви накара наистина да се замислите….Изведнъж всички излязохте страшни патриоти. А наистина ли сте такива? Или това е само в интернет пространството, защото е по-лесно.
  Хайде сега престанете да плюете, защото освен да си изцапате клавиатурите, мониторите и дрехите, друг ефект няма да има. Не тръгвайте с рогата напред, а си дайте шанс да махнете капаците от очите си и да погледнете нещата от друг ъгъл.
  Peace!

 8. Този филм първо го видях на лист хартия, след това на суров материал после и готов. И през цялото време бях сигурна, че трябва да види бял свят! Подкрепям Деян, за идеята – споделям идеята му и ако бяхте гледали "Ботев е идиот" сигурно нямаше сега да си говорим общи приказки.

 9. Според мен авторът на филма е идиот, щом му слага такова заглавие. Дори Достоевски не е посмял да нарече Исус Христос идиот в заглавието на романа си, макар че това му се е искало….

 10. Пичове, толкова сте жалки и ограничени. И се мислите за подготвени и много разбиращи. Тъпи сте на гъз е истината. А както се казва – гъзът не може да стане човек. Тъпите ви пропаганди и брътвежи тип Волен Сидеров влияят само на промити като вас "родолюбци". Всъщност хайманите от Бай Ганьо сте и вие. Дано някога видите нещо друго от трите цвята на трикольора ни пичове. Дъгата има повече… А да – вие сте забравили, че има и небе.

 11. Това е най-идиотската публикация, която съм виждала в последно време. МАЛОУМНО е да говориш за нещо, с което не си запознат! А вие всички, които осъждате нещо, от което нямате представа, вие сте тези, заради които държавата ще страда. Мозъчни донори! Поредното доказателство, че когато някой реши да си напише нещо, колкото несвързано с реалността да е то, винаги ще се намерят дебили, които да му вярват. Като човек, който е гледал филма, ви го препоръчвам и то точно на вас които се пените, че сте големи патриоти! Айде стегнете се, пробвайте да помислите и ще видите, че никъде в "статията" не си личи авторът и да е гледал филма, защото просто НЕ Е! Не бъдете овце!

  1. Моазъчният донор си ти май май, името на филма е покъртително за това хората се пенят. Ама тебе кво те интересува дух*й на автора и това е. НИКОЙ НЕМОЖЕ ДА СЕ ГАВРИ С ИМЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ!

 12. БНС, вземете се малко в ръце и гледайте филма, преди да коментирате заглавието му и да слагате снимки на автора с тайни надежди някои от поддръжниците ви да го линчуват. Филма е патриотичен, а ако вие предлагате политика по начина, по който коментирахте този филм, то горко ни. С Уважение, един БЪЛГАРИН

 13. Смея се до сълзи, но не смея да коментирам статията, защото липсва име на автор.
  Авторите на филма са си написали имената!
  Нелепо е да коментирате нещо, за което само сте чули. Така само злепоставяте организацията/медията, която представлявате.
  Господинът от БЕРКОВИЦА – Георги Генов със сигурност не беше на единствената прожекция в България, така че да си трае!
  Фактът, че обиждате безпочвено млади автори, е красноречив за Вас и Вашите възгледи.

 14. Няма значение какво е съдържанието. Ако наистина уважавате Ботев, щяхте да измислите друго заглавие. Това не е шега с някой идиот от настоящите ни ,,герои", а с национално светило.

 15. И какъвто да е филма,не трябваше да се слага такова заглавие.Особено ако е патриотичен,защото човек чете заглавието,то първо се набива на очи и вниква в мозъка.

  1. Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани; душата ми в огън тлее, сърцето ми в люти рани. Отечество мило любя, неговият завет пазя; но себе си, брате, губя, тия глупци като мразя. … Към брата си – Христо Ботев

 16. Идиоти са тези копеленца, които са направили тази простотия!

 17. Ще се опитам да съм вазможно най – ясен ! 🙂 Ако днес има човек или група от хора, които биха дали живота си за да живеят по – достоен живот хора като – Добрия Лошия · Работи в Payner
  „ ще ви направя деца и на двамата по нестандартен начин :)„ ; Velko Todorov · УНСС София
  „ Деянчо, ако те вида някъде по улицата как ще ти размажа грозната уродлива муцуна с кеф. „ – то той би бил Идиот !!! ( Вклячвам и създателя на статията към двамата, дадени за пример )

  1. Ботев е бил,е и ще остане един във всяко българско сърце!Да не го забравяме!Историческата памет не може да бъде променена от политици-блюдолизци!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X