Културно-просветна дейност

Състоя се срещата с автора на поредицата “Помни войната 1915-1918” – Мария Цветкова

На 7 октомври се проведе срещата с Мария Цветкова, автор на поредицата “Помни войната 1915-1918”. Документалната поредица увековечава българската бойна слава през Първата световна война и определено е един от стойностните проекти, който представя по интересен и увлекателен начин събитията от времето на “Голямата война”.

Мария Цветкова е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по международна журналистика и НСА. Журналист с над 20-годишен телевизионен опит в новини и публицистика, работила е дълги години в СКАТ. Режисьор и сценарист е на военноисторическите филми от документалната поредица на ВТК „Помни войната 1915 – 1918“, която се състои до този момент от 5 епизода: „България влиза в Първата световна война“, „Разгромът на Сърбия“, „Леринската операция и Каймакчалан“, „Тутраканската епопея“ и „Епопеята при Добрич“.

Като заместник-директор на Информационния център на Министерството на отбраната в периода 2017 – 2021 г. ръководи творческата дейност на Военния телевизионен канал.

Публиката получи възможността да се пренесе в атмосферата на документалната поредица, събеседвайки с автора за скъпоценния труд, който е реализирала. Документалните филми, с цялата им епичност, увлекателност и историческа достоверност предразполагат душата на зрителя към това да търси подобна слава за себе си и своите сънародници днес, както неговите предци са търсили и добили непреходната слава вчера. В тази връзка г-жа Цветкова сподели, че когато филмите ѝ са били прожектирани в класните стаи пред ученици, резултатът е бил невероятен. 

На съвременния българин му липсва екзалтираността и преклонението пред храбростта и смъртта. Но ето, че “Помни войната” засява скъпоценни семена в сърцето на своя зрител.

Мария Цветкова описа увлекателно своите преживявания от посещенията на митичните бойни полета – Каймакчалан, Дойран, завоя на Черна, Червената стена и др. Сподели своите впечатления от местата, които до ден днешен остават извън пределите на нашата България, но за които са умирали стотици хиляди българи в продължение на векове. Обясни подробно за процеса по писане на сценария, претърсването на стотици архиви и най-трудната задача – тяхното подбиране, което да изпълни времевата рамка от едва тридесет минути на епизод.


Присъстващите зададоха много въпроси относно техническата част на самата продукция, относно проблемите и успехите по разпространението и, разбира се, всички благодариха на автора за невероятния труд, който е положила и за това богатство, с което дарява както нашите съвременници, така и идните поколения.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button