Културно-просветна дейност

БНС на откриването на културен център “Цар Борис III” в Охрид

На 7 октомври в Охрид се случи едно знаменателно събитие – откриването на вече регистрирания български културно-просветен клуб “Цар Борис III”. Да се отзоват на поканата на любезните домакини на това събитие успяха трима представителите на Български Национален Съюз, които пътуваха специално за това до града на Охридското езеро.

Поради дългия път те пристигнаха малко след началото на официалната церемония по откриването на клуба. За съжаление първото, което успяха да видят, е малката, креслива групичка сърбомани, събрани от цялата РСМ, които се опитваха да провокират и обиждат събралите се българи. Те обаче по никакъв начин не успяха да развалят празника. 

Пристигнали в самият клуб, представителите на БНС се срещнаха с много приятели от Македония и гости от България, които също бяха там. Помещението, което не е много голямо, беше много добре подредено и украсено. Това направи чудесно впечатление на всички и даде надежда, че то представлява една голяма стъпка в посока на възраждането на българския дух в Македония.

След сърдечните поздрави и прегръдки с домакини и приятели, националистите от БНС им подариха портрет на големия охридчанин, командирът на славната XI-та пехотна македонска дивизия, Кръстю Златарев. Център на вниманието от страна на гости и журналисти този ден беше много скромният домакин, председателят на сдружението Томе Блажески. 

След кратки и емоционални разговори за истината и свободата нашите представители се отправихме по чаршията към близкия ресторант, разположен на брега на красивото охридско езеро. Внушителната група българи се настани в специално запазеното заведение, където в една по-неформална и дружеска атмосфера разговорите продължиха. Домакините се бяха погрижили по най-добрия начин за всичко. Преди да потеглят обратно към София, нашата група разгледа старият град и се качи до Самуиловата крепост, където бяха направени снимки за спомен. 

Цялото усещане на всички присъстващи този ден беше, че това е исторически момент за българщината в Македония. Затова особено похвала и признателност трябва да бъдат отправени към местните активисти, за смелостта, дръзновението и всички усилия, които полагат за възраждането на българския дух по тези земи.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button