БНС

Обществен дебат

Български Национален съюзБНС организира кръгла маса за националната гвардия

Преди една седмица Български Национален Съюз (БНС) обяви необходимостта от създаване на Гражданска национална гвардия. Повод за това бяха поредиците масови цигански безредици в квартал “Красна поляна”, които наред с нарастващата битова и организирана престъпност са вече неизменна част от нашето ежедневие. В своето обръщение ние изрично упоменахме, че тази институция в никакъв случай не трябва да служи за партийни цели, а да бъде изцяло в помощ на МВР и Гражданска защита. Инициатор на идеята за създаване на една такава Гражданска национална гвардия беше разбира се, Бъларски Национален Съюз (БНС). Като една от най-активните родолюбиви организации, още тогава ние се обърнахме с призив за помощ и съдействие и към всички останали обществени организации и държавни институции.

Противно на очакванията ни и доброто намерение, управляващите вместо да се вслушат в сигналите, които им отправя гражданското общество, част от което сме и ние, предприеха една безпрецедентна кампания на оклеветяване, която целеше едно единствено нещо – да измести центъра на общественото внимание от същината на проблема. Българската държава днес е абдикирала от своите задължения и не може да гарантира сигурността на своите граждани. Ето защо ние считаме, че е необходимо да се сложи край на тази излишна истерия и трезво да обсъдим проблема. Считаме за свой дълг да организираме един обществен дебат за необходимостта от създаване на Гражданска национална гвардия, в който да вземат участие всички политически и обществени организации, интелектуалци, общественици и представители на пряко заинтересованите държавни институции. Така се решават наболелите въпроси в зрелите и развити демократични граждански общества, където тези методи на средновековно анатемосване са отдавна отречени.

Забележка: Български Национален Съюз (БНС) е непартийна, културно-просветна организация, която не нарушава закона и в своята дейност не се отличава от останалите подобни скаутски и патриотични организации.

Идеята на БНС за национална гвардия получава широка обществена подкрепа

На 2 септември се проведе обществен дебат относно идеята за създаване на гражданска национална гвардия, в който взеха участие хора с различна политическа и партийна принадлежност, известни общественици, както и представители на различни религиозни и етнически малцинства. Повечето от присъстващите признаха необходимостта от създаването на национална гвардия и се обединиха около идеята да се създаде инициативен комитет на широка обществена и професионална основа, в чиято работа активно да се привлекат и държавните институции.

Зад идеята за създаване на деполитизирани доброволни отряди, обединени в Гражданска национална гвардия, действащи в помощ на съществуващи държавни институции, МВР и Гражданска защита, застанаха:

д-р Константин Тренчев – президент на КТ “Подкрепа”

Калоян Методиев – Общество за нова България

Георги Димитров – Земеделски младежки съюз

Гошо Спасов – Български национален фронт

Йордан Величков – председател на “Защита – народен представител

Румен Леонидов – поет и общественик

Трайчо Стойков – движение “Солидарност”

Минчо Минчев – “Нова зора”

Румен Мончев – Болярски съвет

Таирюмер Мюмюн – сдружение “Евет”

Денис Исаев – сдружение “Нова България”

Атанас Иванов – Съюз на комунистите в България

Венцислав Карпачев – БРП(к)

Доно Василев – преподавател в СУ, общественик

Елисавета Стоянова – Организация за защита на Българите в Зах. ф-ка

Пенчо Пенчев – Институт за устойчиво развитие

Тодор Деянов – фондация “Съвестин”

Веселин Бончев – общественик

Ибрахим Мухедин – Организация на палестинците в България

Войн Войнов – Съюз на бившите командосите

и други.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button