Интервю

Народен и социален фронт – новата перспектива за чешкия национализъм

Като част от по-детайлното ни представяне на проекта Съюз “Крепост Европа”, пред родна публика, в няколко последователни материала, ще ви запознаем с различните организации, с които заедно основахме това движение. Някой от тях са известни на нашите читатели, поради дългото ни сътрудничество през годините, докато други са по-малко познати, тъй като контактите ни са от по-скоро и информацията за тях на страницата ни е по-оскъдна. Това е едно от нещата, които целим да променим. За това ще започнем именно от тях.

Първите, които ще ви представим са нашите приятели от чешкия Народен и социален фронт (НСФ). Една млада организация с голям потенциал. Първият ни официален контакт с тях бе през 2018 г. на конгреса на европейските националисти в Германия [Ре]Генерация Европа. През 2019 г. тяхна делегация се включи в Луковмарш, а лидерът им произнесе реч на събитието. Няколко месеца по-късно, откликнаха на поканата ни и станаха едни от съоснователите на Съюз “Крепост Европа”, чието представяне направихме през април в София. Те бяха и домакини на първата проява, специално посветена на Съюза, след представянето му, която се състоя в края на август в китното градче Хоржице.

Решихме, че най-подходящият начин да представим нашите чешки съратници е като им дадем възможност да разкажат сами за себе си. Представяме ви едно кратко интервю с Ерик Лампрехт – един от основателите и водач на НСФ, дългогодишен активист на чешкото национално движение.

БНС: Каква е настоящата политическа ситуация в Чехия? Какво е отношението на властите към национализмът? Как обикновените хора възприемат националната идея?

Ерик Лампрехт: Не мисля, че в момента ситуацията за национализма в Чехия е особено добра. Да, отвън сигурно изглежда, че щом чехите се противопоставят на имигрантската вълна, то вероятно те биха прегърнали идеалите на национализма. Но държавата държи силни позиции и е готова да смаже всяка сила, считана за дори малко по-радикална от парламентарно представената партия СПД (Свобода и пряка демокрация; – чешкият еквивалент на парламентарно представените партии у нас, определящи се като националистически – бел. прев.), чийто водач е депутата Томио Окамура (който впрочем е наполовина японец, представящ чешката “национална” идеология – такава е реалната картина).

БНС: Кога и как бе създаден НСФ?

Ерик Лампрехт: НСФ беше създаден между 2017 и 2018 г., основно от хора от “Трудова младеж”, младежката организация на партия DSSS (Работническа партия на социалната справедливост). Да се откъсне от компроментиращите се организации, това бе целта на нашето движение, което се старае да разгърне много по-дълбок потенциал. НСФ е отворен за диалог към всички представители на националното движение. Целта ни е да поставим основите на една нова организация, представяща истинския, чист националистически идеал и социалният национализъм в Чехия през 21 век.

БНС: Ако трябва съвсем накратко да опишеш вашия светоглед, кой е най-важният аспект, на който би се спрял? 

Ерик Лампрехт: Ние сме идеалисти и единствено идеализмът ни крепи в борбата за националния и социалния идеал. Разбира се този идеал в Централна Европа винаги е бил срещан. Всеки националист усеща нуждата от социална правда, а всеки който наистина се стреми към нея, трябва да има нацията като основа. 
Когато ние говорим за социализъм, ние нямаме предвид марксистката теория, която отхвърляме, а онзи самоотвержен дух, преодоляващ егоизма. Той е част от всеки националист, идеалист в редиците на НСФ.

БНС: Какви са отношенията ви с другите националистически организации в Чехия?

Ерик Лампрехт: След масираните държавни репресии срещу националистите (около 2010 г.) в момента на практика няма голямо и единно национално движение, а организации представящи възгледите на определени личности. Няма и политическа партия, която да не спазва политическата коректност и която да си струва да подкрепиш.
Тази ситуация ни накара да започнем да градим движението, буквално от нулата. Същевременно, ние сме отворени за сътрудничество, ако видим, че има потенциал то да е ползотворно. 

БНС: Какъв тип дейност развива НСФ? Какви са бъдещите ви цели?

Ерик Лампрехт: Както споменах и по-рано, НСФ се старае да води диалог с възможно най-много представители на националното движение в Чехия. Нашите прояви имат доста разнообразен характер. Включват както уличен активизъм, публични демонстрации, така и провеждането на културни събития. Целта ни е да поставим основите на едно бъдещо силно движение, ясно разпознаваемо от обществото.

БНС: НСФ е сред организациите учредители на Съюз “Крепост Европа”, защо решихте да сте част от този проект?

Ерик Лампрехт: Неразделна част от същността на нашите идеи е и борбата за изграждане на едно движение на европейските националисти. Не може да се вторачваме само в проблемите на Чехия, когато процесите, които текат в цяла Европа, заплашват с унищожение ценностите, духът и традициите ни. Естествено, откриваме организации със сродни на нашите възгледи в различни краища на Европа и за това и съм толкова радостен, че съумяхме да се организираме в Съюз “Крепост Европа”.

БНС: Какво искаш да кажеш на българските националисти?

Ерик Лампрехт: Да бъдем единни! Не само българските и чешките националисти, но националистите от цяла Европа, трябва да сме единни, това е единственият ни шанс. Общата ни борба за Европа не означава отхвърляне на националната ни принадлежност. Единствено ако спасим Европа, можем да опазим културното наследство на нашите нации завинаги. 
Финансовата мафия има други планове за бъдещето на Европа, това е очевидно. Но аз вярвам, че докато има достатъчно решителни и верни идеалисти във всяка страна, те няма да победят.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button