Културно-просветна дейност

Проф. Никола Алтънков разказа за Степан Бандера и борбата на украинските националисти

На 27 април в централния щаб на БНС се състоя третата лекция от поредицата “Национални движения и дейци през 20 век”. Тя бе изнесена от проф. Никола Алтънков, като фокусът този път бе върху личността и делото на Степан Бандера – широко коментирания, но слабо познат идеолог на украинското националистическо движение.

Верен на себе си, проф. Алтънков отново предложи изключително интересна и богата на съдържание лекция. Задълбоченият и същевременно много добре синтезиран и сбито представен увод започна с историята на днешните украински земи, генезисът на украинската народност от средните векове насетне, геополитическите сблъсъци през вековете, докато достигне до времето на Бандера. По този начин контекста в който се е водила борбата на ОУН (Организация на украинските националисти) и е действал Бандера бе много по-ясен за присъстващите. Проследени бяха младежките години на Степан Бандера и формирането на идеите му. Влиянието на Първата световна война, болшевишката революция и други фактори върху случващото се в Украйна бяха разгледани. Проследено бе влизането и издигането на Бандера в редиците на ОУН.  Професорът обърна внимание и на семейството на самия Степан Бандера, както и на съдбата на роднините му. Разгледани бяха и сложните отношения между ОУН и Германия по време на Втората световна война.

Разказът на проф. Алтънков не завърши с убийството на Степан Бандера. Той запозна присъстващите и с последвалото развитие на украинското национално движение. Един от най-интересните моменти бе, когато Професорът разказа за личното си познанство с Ярослав Стецко и съпругата му Слава. Стецко е другият влиятелен водач на украинското национално движение, заедно с Бандера, а също така и министър-председател на украинското национално правителство. След ВСВ, Стецко става лидер на Антиболшевишкият блок на нациите (АБН), обединил националисти от Украйна, Беларус, Армения, Грузия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Словакия, Чехия, Румъния и не на последно място – България. Българското участие в блока е от страна на Българският Национален Фронт (БНФ) – организацията на Легионерите в изгнание, водена от Иван Дочев. Дочев става заместник на Стецко в Антиболшевишкият блок на нациите. А самият професор Алтънков по това време е водеща фигура в БНФ.

Не по-малко интересна бе и дискусията, последвала след лекцията. Присъстващите имаха възможност да задават своите въпроси на професора, който отговаряше с охота. Коментарите обхванаха наследството на Бандера и влиянието му в наши дни, настоящата война в Украйна, случващото се в контекста на историческите събития, политическата ситуация в Русия и много други свързани теми.

Безспорно това бе едно изключително полезно събитие, а всички млади националисти, които бяха на лекцията, имаха възможност да се докоснат до една жива легенда – определение, което никак не е преувеличено по адрес на проф. Никола Алтънков. Защото освен чудесен лектор със задълбочение познания, професорът е и жив свидетел и участник в много от историческите процеси – сам минал през ада на комунситическите концлагери, успял да премине в изгание, станал деец на българското национално движение зад граница, издигнал се до водач на Българския Национален Фронт, лично познавал много исторически фигури, сред които и Стецко, завърнал се в Родината след формалното падане на комунизма, за да води борба – нещо, което продължава да прави и на 91 години. Истинско вдъхновение за националната младеж!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button