Културно-просветна дейност

Проведе се лекция на тема ‘’Корените на левия утопизъм’’ в щаба на БНС

Като националисти и свидетели на съвременния упадък на нашата цивилизация сме направили ясния избор да се борим против него и всичко, което е довело до това. Идеите и развоя на събитията в европейската история не са нещо ново или скорошно, но за да може човек да разпознае произхода им, трябва да има по-дълбоки знания, върху които да се създаде основа на ответния светоглед.

С тази цел на 25 ноември в щаба на БНС се проведе лекция, която разгледа основните личности, движения и идеи повлияли различните леви движения. Лектор бе Тома Петров, човек с дълбоки познания и интерес към историята и философията на европейския континент, публицист и член на ‘’Младежкия консервативен клуб’’. Лекцията започна малко след 18:00 часа в изпълнения с присъстващи щаб.

В началото лекторът направи сравнения между няколко антични общества и техните управления, като бяха споменати любопитни факти за разликите между спартанската и атинианската държави. След това Тома разказа за едни от първоначалните идеи за устройството на едно общество в европейската философия, а иммено тези на Платон и неговия ученик Аристотел. Бяха изложени основните им виждания и разликите между тях, като създаването на отделни социални касти, основните задължения и права на съжителстващите и целите на управляващите.

Следващата част от лекцията бе върху влиянието и историята на платоновата академия, нейните основни личности и идеи и последователите й във вече християнска Европа. От тук Тома направи връзката между това влияние и няколко мислители, предмино монаси от ранния ренесанс като Франциск от Асизи и Йоаким от Фиора. Изключително интересно бе за присъстващите да бъдат запознати с някои от по-тайнствените мисловни кръгове и братства като например ‘’Братството на Розата и Кръста”.

Като част и продължение на европейската цивилизация Тома разказа за американската революция и създаването на Съединените щати. Лекторът представи някои от бащите-основатели и често контрастиращите се помежду им идеи за устройство на обществото, които едновременно са силно повлияни от европейските, но и често ги отхвърлят.

Връщайки се на европейския континент Тома представи един от основоположниците на утопичния социализъм – Анри дьо Сен-Симон, чиито идеи силно повлияват последвалите мислители на социализма, комунизма, марксизма и техните производни. Полезни бяха обясненията на лектора за религиозния облик и виждания на левите движения въпреки борбата им против всякакви форми на метафизичност, включително и в България.

Накрая на лекцията Тома заключи, че в центъра на левите идеи лежи тиранията, която започва от индивидуалното духовно състояние, отдаване на страстите, угаждане на първични чувства и накрая до унищожение на личността.

Лекторът приключи лекцията си с цитат от ‘’Държавата’’ на Платон:

„— Най-голяма проява на свободата за народа, приятелю — продължих аз, — доколкото тя съществува в една такава държава, е в това, че купените мъже и жени като роби никак не са по-малко свободни от тия, които са ги купили.”(Държавата, 563b)

За да сме сигурни в своята борба, трябва цялостния ни светоглед да има здрави основи, а не да сме една крачка назад с реакционизъм. Ако националистите желаем да сме по-инициативни от тези срещу нас, то трябва да сме толкова добре запознати с тях, така че да оборим идеите им още в зародиш. Затова тази лекция бе толкова полезна.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button