Международна дейност

Конгрес “Крепост Европа” в Чехия

На 30 и 31 август нашите чешки съратници от Народен и социален фронт (Národní a sociální fronta) организираха двудневно събитие, посветено на Съюз “Крепост Европа”. То се проведе в китното градче Хоржице, в североизточната част на страната. Това бе и второто събитие, специално посветено на проекта “Крепост Европа”, след представянето му в София на 21 април, тази година. От останалите организации, учредители на Съюзът, с делегации в Чехия бяха представени Български Национален Съюз, партия “Десните” (Die Rechte) от Германия и Легион Унгария (Légió Hungária). Френските ни съратници от “Националистите” (Les Nationalistes) бяха възпрепятствани да вземат участие, но изпратиха своят поздрав към присъстващите. Специално за проявата бяха дошли и националисти от Русия и Словакия.

Самото събитие бе идеално балансирано между представяния на организациите, речи,  работни срещи за планиране на бъдещи действия и развлекателна част. Вечерта на 30 август, домакините от НСФ се бяха погрижили за посрещането на чуждестранните гости, като програмата започна с баладна вечер. На следващият ден се проведе и самият конгрес. Тук трябва да отбележим, че той бе съпътстван и от напълно ненужна, но съвсем демостративна полицейщина, чиято законност е под въпрос. Въпреки, че самото събитие се провеждаше на територията на частен имот в покрайнините на градчето, на улицата водеща към него бе разположен импровизиран пропускателен пункт от 4 полицейски коли, десетки униформени полицай (включително и с куче), както и няколко цивилни. Всеки от посетителите бе спиран и сниман, като на някой бе пребъркван щателно целият багаж. Освен това, през голяма част от времето, полицейски дрон кръжеше над частния имот, където се провеждаше събитието и снимаше. Разбира се, подобни мерки не само, че не разколебават всеки убеден националист, но дори напротив – дават му по-добра мотивация, защото са показателни за страха на системата и това, че сме на прав път.

Официалната част на конгреса започна със слово на лидера на Народен и социален фронт – Ерик Лампрехт, посветено на нуждата от сътрудничество между европейските националисти, срещу общите заплахи надвиснали над народите ни. Преди да започне представянето на организациите от Съюз “Крепост Европа”, думата имаше един от руските гости – Дмитрий “Садко” Плеханов, бивш вокалист на група “Коловрат”. Той говори за настоящето положение в Русия и за това, как властите на практика са смазали националното движение там. Как режимът в страната му може да изглежда на някой западни националисти, като защитник на традиционните ценности, но реално ги подкопава. Подчерта и че руската дипломация предлага финансиране на някой движения в Европа, не от любов към европейските националисти, а защото се опитва да ги използва за собствените си цели. А това може да постави тези организации в доста лоша ситуация.

Представянето на организациите членове на Съюз “Крепост Европа” започна с нашите германски съратници от “Десните”. Матиас Дейда разказа за това, защо и как националното движение в Дортмунд се е вляло в структурите на “Десните”, какви са постиженията на партията до момента, както и за отношенията им с другите две националистически партии в Германия – НПД и “Третият път”. Дейда говори и за международните контакти на организацията и решението им да станат съучредители на Съюз “Крепост Европа”.

Бела Инце от Легион Унгария бе следващият делегат, който представи своята организация. Той разказа за кризата в унгарското национално движение, довела до сформирането на Легион Унгария от страна на дългогодишни национални активисти, не виждащи алтернатива в съществуващите организации. Той представи и основните принципи, изграждащи сърцевината на Легиона, които са и причина да се включат в Съюза.

Чехия

Представянето завърши Пламен Димитров от Български Национален Съюз. Той разказа накратко пред чешката публика за историята на БНС, идейните основи на организацията и различните дейности, които развива. Говори и за опита натрупан през годините, за успешното сътрудничество с други български организации и за активността на БНС на европейско ниво. Разкри и как се е зародила идеята за създаването на Съюз “Крепост Европа” и как се е стигнало до учредителната среща.

В почивката между речите имаше и кратка музикална част. Садко изпълни няколко популярни парчета. Присъстващите имаха възможност да се сдобият с различни материали на представените организации, на специално подготвени щандове. А домакините се бяха погрижили да осигурят и храна и напитки. 

Използвахме възможността и за да проведем работна среща, между представителите на присъстващите организации членове, за да обсъдим текущи въпроси по дейността на Съюз “Крепост Европа”, както и да планираме някои бъдещи мероприятия.

След деловата част, проявата продължи с концерт. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха три групи. Свириха унгарците от “Hundriver”, чешката банда “The Weterans” и на края шведите от “Code 291”.

Сърдечно благодарим на нашите чешки съратници за чудесното гостоприемство и ги поздравяваме за отлично проведеното мероприятие! Отново се срещнахме с много приятели от цяла Европа и имахме възможност да създадем нови контакти. Борбата за нашите нации и нашата Европа продължава!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button