Културно-просветна дейност

Проведе се представянето на книгата “Светът за македонските българи”

На 9 юни се състоя представянето на книгата “Светът за македонските българи” с гост-лектор Димитър Димитров, журналист и автор на книгата. Въпреки инцидента, който г-н Димитров бе претърпял непосредствено преди събитието, той настоя то да се проведе и в продължение на час и половина изложи пред публиката труда на своя живот – ценните поредици “Светът за българския воин”, “Светът за българката”, “Светът за македонските българи” и “Прочете ли гърба?”.

Водещият на представянето бе Цветелин Пенков, който задаваше първите въпроси отправени към лектора, за да може чрез отговорите му публиката да бъде въведена в творческите намерения и житейски премеждия на автора.

Димитър Димитров разказа за своята съдба на политически емигрант и за кариерата си като дългогодишен журналист на Би Би Си Лондон и първи кореспондент на авторитетната британска медия у нас след промените през 1989 г.

След това авторът представи подробно историята, разглеждана в книгата за българите в Македония, показа редките документи, картички, писма, списания и пр., които е намирал из чуждестранните архиви и лични фондове:

Книгата „Светът за македонските българи“ се базира изцяло на публикации в Европа и Америка. Читателят ще види сканирани съобщения и репортажи, анализи и илюстрации от английските Graphic, Illustrated London News, Black & White, Sphere; американските Harper’s Weekly, Christian Herald; френските Le Monde Illustre, Pelerin, La Vie Illustree; италианските Illustrazione Italiana, Tribuna Illustrata, Domenica del Corriere; германските Illustrirte Zeitung, Gartenlaube.

Монографията излиза в навечерието на 120-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.  Чрез нея става ясно колко детайлно в Европа и Америка са следяли борбата на македонските българи за свобода. През цялата 1903 г. – преди, по време и след въстанието – репортажите и анализите на водещите новинарски списания на английски, френски, немски, италиански информират за въстанието на македонските българи и техните страдания след неговото потушаване.

Публиката остана очарована от творческите постижения на г-н Димитров, което допринесе за решението на мнозина да си закупят някои от неговите книги. И действително, тези монографии са символ на нашата европейска гордост – те трябва да бъдат неизменна част от пропагандните материали на всяка наша дипломатическа мисия и трябва да бъдат спонсорирани, разпространявани и изучавани от администрацията и Министерството на външните работи. Най-вече, защото те – книгите на Димитър Димитров – могат и трябва да бъдат използвани за защита на националните ни интереси по света.

“Тя трябва да се ползва както от български дипломати, така и да достигне до РС Македония, а също така да бъде представена на европейските съюзници на България. Тук всичко е сканирано и може да бъде прочетено. Виждал съм в Лондон как много често на западните специалисти им е досадно да слушат българските обяснения. В нея синтезирано могат да прочетат на английски, френски, италиански и други европейски езици за македонските българи“, сподели г-н Димитър Димитров.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button