България

Как БФС нарушават закона заради левичарско НПО

_20170903-194501

Опитва ли се Българският футболен съюз да прокара скандална и противозаконна забрана на български символи по стадионите, за да угоди на чуждестранна неправителстевена, крайно лява, организация? Един скорошен инцидент дава основание за такива съмнения. При посещение на национални стадион “Васил Левски” за световната футболна квалификация между България и Швеция, младеж с патриотична тениска, на която е била изобразена Розетата от Плиска на фона на български трибагреник е бил спрян от стюардите, на входа на стадиона, заради “забранена символика”. Проблемен се оказва знака “ıYı” – може би, най-старият символ на българската държавност. След разпалена дискусия и след като присъстващите се застъпват, младежа все пак е допуснат да влезе на стадиона и да гледа срещата. Оказва се, че до проблема се стига заради брошура, раздадена от БФС, на която като забранени знаци са отбелязани емблемите на Български Национален Съюз (където “ıYı” е основен акцент), Национална съпротива България и НПБ (която няма дейност към настоящия момент и никога не е получавала съдебна регистрация).

Нито нашата организация, нито Национална съпротива, камо ли НПБ са били забранявани и преследвани от българското законодателство. Нещо повече, конкретно БНС е официално регистрирана организация, която развива напълно легална дейност вече над 15 години. Символиката, която използваме както ние, така и останалите посочени организации е изцяло българска и в нея няма нищо забранено. И по-специално, за знака “ıYı” съществуват две решения на български съд, потвърждаващи, че това е древен български символ, който може да бъде поставян върху българския трибагреник, като символ на държавността ни. Тоест, в случая имаме напълно незаконен опит, от страна на футболния съюз, за забрана на българска символика по стадионите и грубо показване на правото на свободно изразяване на футболните фенове, като граждани на тази държава.

Какъв обаче е произхода на тази брошура? При проучването се оказа, че въпросната брошура е била спусната като препоръка на БФС от УЕФА, а от своя страна, УЕФА я е получила като препоръка от неправителствената организация FARE (Football Against Racism in Europe – Футбол срещу расизма в Европа). Една кратка проверка показва, че дейността на въпросното НПО е изцяло политическа и под претекста за борба срещу расизъм и дискриминация, всъщност се прокарват левичарски политики и антинационална идеология. Самата брошура е един истински пасквил. В нея, наред със знаци, действително забранени от законите в различни държави, може да се видят и символите на напълно легални движения и партии, някои от които доста умерени, дори за стандартите на войнстващите либерали. Сред тях дори са партии, имащи участие в различни нива на властта в съответните държави. Например германската Национал-демократична партия, италианската Форца Нова, английските Британска национална партия и Национален фронт и дори движението с културна насоченост за опазване на европейската идентичност. Разбира се в брошурата, твърдяща, че се бори срещу дискриминационни движения не може да видите нищо от символите на крайната левица (проповядваща омраза на класов признак) или на радикалния ислямизъм. За тези от вас, които желаят да се запознаят с документа, прилагаме и линк – Global Guide to Discriminatory Practices in Football.

Частта свързана с България се намира на страница 52-53. На кратко, там се твърди, че българските организации (сред които и нашата), чийто символи са представени като “забранени” са участвали в нападения срещу етнически малцинства. Нещо, което може да се окачестви единствено като груба лъжа, след като срещу нито една от организациите не е имало подобни съдебни присъди или разследване.

Обобщено на кратко – тази брошура е документ, преследващ политически цели, който борави с груби лъжи и клевети и е насочен срещу всяка проява на по-силно национално чувство. Опита за прилагането от страна на БФС на ограничения, препоръчани в нея срещу легални български организации и срещу традиционни български символи, би бил в грубо нарушение на българското законодателство. Ние възнамеряваме да проверим, дали това е редовна практика от страна на БФС или е бил изолиран инцидент. Ако се окаже редовна практика, то ще предприемем съответните правови действия в защита на грубо погазените ни права.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button