България

Израелското посолство превръща проект за детска площадка в опасна политическа провокация

Под маската на благотворителна инициатива, израелското посолство у нас е на път да осъществи политическа и религиозна провокация, която може да има изключително опасни последствия. Става въпрос за проект, който първоначално бе представен просто като детска площадка със съоръжения за игри, пригодена и за деца със специфични потребности. Инициатива, която звучи благородно, и безспорно – съоръжение което е нужно на града ни. И ако ставаше въпрос просто за създаването на една такава площадка, с една дарителска табела, на която да е отбелязан инициатора на проекта и всички дарители, със съответното отразяване и реклама в медиите, не би имало никакъв проблем. Дори напротив. Но това, което поражда изключително силни притеснения е огромната политическа и религиозна натовареност на цялата символика на обекта, който трябваше да е просто една детска площадка. Именно този заряд създава опасност, включително и най-вече за здравето и живота на децата, които би трябвало да ползват обекта (което подробно ще обясним в текста по-долу).

Какво представлява проекта?

Проектът бе представен на 25 април в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. Мястото, което е отредено на обекта е значителна площ в Южния парк. Името, което трябва да носи тази площадка е “Йерусалимска градина”, а причината за този избор и поводът за проекта, по думите на самата посланичка на Израел Ирит Лилиан – 50 години от “обединението” на Йерусалим. Това “обединение” обаче е следствие от военна окупация на източните части на града, по време на войната от 1967 година, възприемана от целия арабски свят като агресия. Това е епизод от един нестихващ и до днес конфликт, в който освен всичко, са били убити и осакатени хиляди деца. Израелските претенции за целия град, като неделима столица, не са признати в международен план, а в същото време, палестинците искат Източен Йерусалим за столица на своята държава. Тоест, от дипломатическа гледна точка, създаването на какъвто и да е обект с такава политическа натовареност е повече от проблемен. Самото му допускане е декларация на позиция и носи съответните политически последствия. От думите на г-жа Ирит Лилиан също стана ясно, че първоначално основната идея на израелското посолство е била именно да се създаде някакъв обект по повод годишнината и в последствие са се спрели на проекта за площадка. Тоест, явно е търсен вариант при който да бъде изразена тази позиция, който обаче да не може да бъде критикувана или при критиката му, този който я отправя лесно да бъде представен в негативна светлина. Това впечатление силно се затвърди и след въпроса отправен към посланика на Израел. След като бе посочена проблематичността на символиката, тези и други негативни последствия, които могат да произтекат, бе отправено питане, не може ли проекта да се осъществи без такава политическа и религиозна натовареност, след като основното в него все пак трябва да е грижата за децата. От витиеватият отговор на г-жа Лилиан, който така и не засегна повдигнатите въпроси, стана ясно, че това няма да стане.

Друг проблемен момент е подчертано религиозния характер на символиката. По време на представянето, архитект Ицхак Липовецки, който е автор на проекта, многократно подчерта този момент и наблегна на това, че целта е създаване на едно “духовно място”. Религиозният характер е видим не само от имената на зоните, като “Арфата на Давид”, “Мъдростта на Соломон”, “Магическият хълм – Хълмът Скопус”, но и от цялата архитектурна символика, като стилизирани изображения на менора, стилизираната Стена на плача и други типични юдейски символи.

Защо всичко това е опасно?

На първо място, тази символика и този ясно изразен политически характер превръщат мястото в мишена за радикални ислямисти. За съжаление, живеем във време в което ислямисткия тероризъм се е развихрил в цяла Европа и се е превърнал почти в ежедневие. Дори в държави с високи мерки за сигурност, като Германия, атаките се множат и взимат все повече жертви. Ако това ви се струва пресилено, нека припомним, че само преди няколко години бе взривен автобус с израелски туристи в Бургас. В същото време София е пълна с нелегални имигранти от Близкия Изток, много от които са радикални ислямисти, а за някои бе доказано, че са свързани с Ислямска държава. В Пазарджик масовата ислямизация на циганското гето е факт, а имами бяха разследвани за връзки с терористични организации. За разлика от синагогата и еврейското училище в София, тази площадка няма да бъде охранявана. Това стана ясно на представянето, след въпрос на представител на самата еврейска общност у нас. Площадката ще бъде предадена на Столична община, която трябва да поеме поддръжката и евентуалната й охрана. От гледна точка на сигурността, обектът е кошмарен. Достъпът е повече от лесен – оградата е метър и може да бъде прескочена на всякъде. В очите на един ислямски радикал, децата и родителите там са възприемани или като евреи или като хора, обвързани с тази общност. Много от децата, които ще ползват площадката са още по-беззащитни от своите връстници. В очите на един психопат, който вижда бруталните убийства като политическо изявление и свещена война, те са много по-лесна плячка. Наистина ли си заслужава да поставяме български деца в такава опасност, само за да направи държавата Израел едно политическо изявление? При положение, че няма никакъв проблем обекта да бъде изпълнен без тази излишна и опасна натовареност.

Другата опасност, която носи обекта идва от подчертано религиозния характер на символиката му. Допускането на обществен обект с такава чужда на културата ни религиозна показност е опасен прецедент. И не само защото България е традиционно православна държава. Утре например, може Саудитска арабия да финансира парк с изцяло ислямистки религиозен характер. А благотворителността е един от основните методи на радикалния ислям и свързаните с него терористични групировки, за набиране на джихадисти. Подобен обект може да поиска да изгради и някоя секта, за да го ползва като част от инструментите си за вербовка. Това означава да се отвори кутията на Пандора и да се даде достъп на чужди религиозни общности и секти, възможност да индоктринират децата ни.

Каква част всъщност финансира Израел?

Обявената предварителна финансова оценка на проекта възлиза на 260 хил. евро. На представянето стана ясно, че е събрана половината сума – от дарение на държавата Израел и от частни дарители. Някои от специализираните съоръжения всъщност са дарение на български фирми. Бе обявено и че останалата част от сумата трябва да бъде събрана от дарители. А поддръжката на обекта, както и изграждането на необходимата съпътстваща инфраструктура е оставено на Столична община. Тоест, излиза че държавата Израел ще финансира по-малко от половината на един проект, който в настоящия си вид има силно изразен политически характер и основната му цел явно е да обслужва интереси на тази страна.

Нашата позиция

Огласяваме цялата тази информация, защото в медиите почти напълно липсва отразяване, а където го има, то е съвсем повърхностно и не може да се разбере какво представлява проекта. А това, както показва изложеното до тук, е обект с много по-голямо обществено значение, отколкото официално му се придава. Нашата позиция е, че в подобни случаи трябва да се взема предвид интереса на цялата ни общност. Това не са просто дребни детайли, които могат да бъдат пренебрегнати с лека ръка. Колкото и да съчувстваме на родителите и децата, които имат отчаяна нужда от подобно място в града ни, реализацията му в този вид е потенциална сериозна заплаха. На първо място, за тях самите.

В настоящият си вид, за нас този проект е опасен и недопустим. Няма абсолютно никаква пречка обаче, той да бъде осъществен без всичко проблемно като символика и политическа натовареност. Ако разбира се, целта е да се направи нещо добро за децата, а не да се прави политическа демонстрация, която може да има много опасни последствия.

Всеки, който иска да изрази становище по проекта може да го направи в писмен вид, до 7 май 2018 г., като го подаде в деловодството на община “Триадица”. А на 10 май от 18.00 часа, отново в сградата на Направление „Архитектура и градоустройство“, (на адрес ул. “Сердика” № 5), ще се проведе обществена дискусия и обсъждане на проекта.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button