Спортни мероприятия

Изкачване на връх Миджур

На 11 юли проведохме поход до връх Миджур, който се намира в Чипровската планина и през него преминава днешната границата между България и Сърбия. Върхът е с височина 2169 м. Пътят нагоре бе стръмен и тежък, но невероятните гледки, лятната красота на леса и разговорите помежду ни, го правеха приятен и сравнително лек.

След като тръгнахме от хижа “Миджур” първо преминахме гористата част и пътеката ни изведе към страхотните гледки на позеленелите хълмове и първенецът сред тях, върхът, който щяхме да изкачим този ден.. Билото на планината беше обвито в облаци, което направи катеренето по него по-хладно и приятно. За около четири часа успяхме да се изкачим на върха, където си починахме, обядвахме и се насладихме на прекрасните гледки. Бяхме седнали с поглед към западните покрайнини на България и си спомнихме за тъжната им участ и за това, че все още има наши братя и сестри из тез земи, които имат смелостта и честта да се наричат българи.

След почивката поехме по обратния път, който бе също толкова тежък за слизане както и за катерене. След около два часа и половина бяхме стигнали началната ни позиция. На път към дома спряхме в село Превала, където разгледахме паметника на загиналите от селото войници в двете балкански войни и Първата световна война. Селото и паметника бяха красиви и поддържани, което говори и за хората живеещи там.

След като вечерта се прибрахме по домовете, бяхме много изморени, но и същевременно и доволни от страхотно изживяване, което ни увери за пореден път, че България е един райски кът, за който трябва да се борим.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button