Спортни мероприятия

Изкачване на връх Вихрен

“Опознай Родината, за да я обикнеш!” – тези думи на Алеко най-ясно формулират един основен и доказал се принцип – колкото повече опознаваш родната земя, толкова по-добре разбираш какво безценно богатство притежаваме като народ. И толкова по-мотивиран си да го браниш. За това и цялостната подготовка на младежите в нашата организация преминава не само през културно-просветни занятия, спортни прояви, но и е свързана с опознаването на нашата Родина. А преходите сред природата идеално съчетават поддържането на добра физическа форма с възможността да се докоснеш до едни от най-красивите кътчета на България.

Така в края на юли, членове на спортната организация на БНС, както и симпатизанти на Съюза, се отправиха на еднодневен поход до връх Вихрен. По план преходът трябваше да започне от хижа Вихрен, но тъй като пътят до нея бе временно затворен, изкачването започна 6 километра по-надолу от предвиденото. Това обаче се оказа чудесна възможност за участниците да се насладят на разнообразната и изключително красива природа на Пирин планина. Самият Вихрен е трети по височина на Балканите, със своите 2914 метра. Но отстъпва само с 3 метра на Митикас в Олимп и с 11 метра на първенеца Мусала. Издигнал високо снага, върхът често е обгърнат от облаци. И по време на това изкачване бе така. Което придаде една особена мистика на цялото преживяване. След кратко преваляване на самият връх, вятърът разпръсна облаците за кратко и откри неповторима гледка.

На слизане от Вихрен, в самото му подножие, няколко стада от диви кози с малките си посрещнаха групата. У нас видът е защитен и популацията им наброява около 1600-1800 екземпляра, от общо около 10 000 обитаващи Балканите. Много любопитни по природа, те оставят човек да се приближи относително близо. Което даде възможност да се направят интересни кадри.

Безспорно този преход остави чудесни спомени у всеки от участниците и за пореден път доказва правотата на сентенцията, с която започнахме този кратък разказ.  Ако желаете да откриете красотите на България, едно от местата, които задължително трябва да посетите, безспорно е връх Вихрен.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button