История

Иван Михайлов за подвига на Владо Черноземски

В деня, в който отбелязваме годишнината от героичната смърт на Владо Черноземски, публикуваме един кратък откъс от интервю, в което Иван Михайлов говори за подвига на героя. Намираме за необходимо да го направим, защото все още се срещат национални нихилисти и крайни либерали, които да наричат Черноземски терорист и да определят убийството на сръбския крал като терористичен акт. А ето какво казва Ванчо Михайлов по този въпрос:

Извършеното от него (Владо Черноземски) в Марсилия не може да се нарече убийство. Това е така ясно за всеки, който що-годе познава режима на крал Александър и плановете на Белград. Всъщност значи, убиецът бе Александър и белградската политика. А Владо се яви само като изпълнител на наказанието, което чрез хиляди клетви, потоци сълзи и кръв бяха произнесли срещу него цели народи – като македонските българи, хърватите, албанците, както и други милиони недоволни граждани и селяни всред другите народности в тая държава; между тях и доста сърби. 

Целият народ и нашата родина, а поне голямото му мнозинство и други народи в Югославия тържествуваха при известието, че е наказан сръбският крал. Знак, че собствената ми майка, живуща тогава но необходимост в Сърбия със семейството си, два път е молила по-малкия ми брат да я води в Белград, за да види в музея револвера, с който е убит краля, „Да му цъфти ръката!“ – е казвала виждайки тоя револвер. Благословията се е отнасяла, очевидно, за онзи, който наказа антинародния тиранин крал Александър; но е замествала – логически е ясно – благословиите и на безброй вдовици и сираци жертви на режима.

Зад убийството на краля стоят неговите безбройни престъпления на кралската власт.

Убеждението на оня, който прекъсна дните на Александър Карагеоргиевич в Марсилия и настроението му – разбираемо е – са убеждение и настроение на цялата ВМРО. Впрочем, нашият народ правилно е отговорил чрез песни от къде е дошло наказанието на престъпния коронован глава в Белград.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button