Анализи

За ядрената енергетика и референдума

Тази неделя ще се проведе референдум на който българските граждани могат да изразят своето положително или отрицателно отношение към развитието на ядрената енергетика в страната. За съжаление, за пореден път сбирщината, която представлява политическата класа в България, подхожда крайно безотговорно към изключително важни теми. Както по отношение на референдума, като форма на израз на народната воля, така и към един жизненоважен за бъдещето ни въпрос, като развитието на ядрената енергетика. Всичко бе сведено до чист популизъм от политическите клоуни. Нещо което е крайно опасно и може да нанесе значителни щети в дългосрочен план.

Допитването до народа умишлено бе така извъртяно, че в крайна сметка всичко се обърна на БСП срещу ГЕРБ. Един вид „загрявка” преди избори. Други политически формации се опитаха да се възползват от това, че много хора няма да гласуват и обявиха бойкот, с единствена цел да изкарат негласувалите свои привърженици. Глупаво е и че всичко се обвързва конкретно със строежа на АЕЦ „Белене”, при положение че с  това далеч не се изчерпва въпроса за развитието на ядрената енергетика в България.  Колкото до самият дебат за ядрената централа, то тук основното, което движи политическите сили е, кой от кое лоби е взел пари и кой какво и дали ще успее да открадне, ако проекта стартира. Това, че от подобно решение ще зависи бъдещето на поколения българи въобще не вълнува малоумни и продажни политици.

Въпросът за развитие на ядрената енергетика е твърде важен и е недопустимо решението за бъдещето на този отрасъл да се основава на мнението на едно мнозинство от хора, което няма необходимата квалификация за подобен избор. Какво знае човек със средно образование или един лекар или преподавател по история, за начина по който функционира ядреният реактор? Колко хора ще си направят труда да проучат подробно въпроса? И колко ще станат жертва на пропагандни хватки на различни лобита? Подобни решения трябва да се взимат единствено от високо квалифицирани експерти в съответните области. От години еко-талибани се опитват да всеят масова паника по отношение на ядрената енергия. Истината обаче е, че въпросните нямат нито необходимото образование, нито нужните знания в тази област. Но това не им пречи да твърдят откровени глупости и да получават широко медийно отразяване. Успехът им се дължи главно на финансовите кръгове имащи интерес от налагането на „зелената” енергия (една тотална измама). Дори българите да не се подведат от тази пропаганда, както масово се случва на Запад, то проблема за провеждането на референдуми по такъв тип въпроси остава. Става дума за принцип. Все едно по време на война решенията за бойните действия да се взимат с гласуване на войниците, които нямат идея от стратегическо планирани, нито имат достъп до разузнавателна информация и т.н и т.н. Въпросите, по които може и трябва да се провеждат референдуми са от съвсем друг тип.

Колкото до ядрената енергетика – ясно е, че това е бъдещето. Всякакви спекулации по отношение на сигурност и екологичност са напълно неоснователни и обслужват финансови интереси. Истината е, че ядрената енергия е най-екологично чистата (за разлика от ТЕЦ-овете, които са огромен замърсител), а ядрените централи са високо ефективни (за разлика от „зелената” енергия). Що се отнася до сигурност – няколкото големи аварии на ядрени централи са се случвали със стари реактори. Реакторите от типа на тези в „Козлодуй” са изключително надеждни, а съвременните ядрени реактори са несравнимо по-надеждни и от тях. С усъвършенстването на технологиите в отрасъла сигурността, екологичността и ефективността ще се покачват. В момента се разработват реактори, които да работят с торий, вместо с уран. Въвеждането им би намалило хиляди пъти опасните отпадъчни материали и би имало огромно значение по отношение на обезпеченост от към ресурси, тъй като има запаси от торий за поне 1000 години. Значението на ядрената енергетика тепърва ще нараства, тъй като е въпрос на време да се стигне до остър недостиг на енергия в световен мащаб в следствие на изчерпване на традиционни източници. Единствената реална алтернатива ще е атомната енергия. Ако искаме енергийно независима България, ясно е какво трябва да направим.

Въпросът не е дали да се развива ядрената енергетика, а как. Дали на първо време не е по-добре да се открият два нови блока в АЕЦ „Козлодуй”, тъй като има инфраструктура за пренос и ще е по-евтино. Междувременно трябва да се работи и за сериозно повишаване на енергийната ефективност като цяло. В крайна сметка, ще е нужна и втора централа. Съществува и друг въпрос – какви да бъдат реакторите? Има канадски реактори, които работят с необогатен уран. По този начин няма да има нужда да купуваме гориво, а сами ще добиваме нужното ни количество.

За съжаление, докато ни управляват подобни безродници и безхаберници, на подобни въпроси няма да се обърне сериозно внимание.

Подобни статии

Един коментар

  1. Аз гласувах с "НЕ", защото НЕ искам отново да се БРАКувам с СССР. Явно могат да се построят 7-ми и 8-ми в АЕЦ „Козлодуй” които ще са с по 1000 мегавата. Те напълно ще земестят 1,2,3 и 4, които бяха спряни и са с мощност 440мегавата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button