БНС

Руското външно министерство коментира БНС в свой доклад

През последните години Русия се опитва да се представи като алтернатива на глобалисткия модел и наистина, основно в русофилските кръгове, тя е възприемана за такава. Но реалността показва, че тя вместо да изгражда някакъв нов модел, по-скоро се опитва да копира, къде успешно, къде не толкова, своя основен геополитически враг – САЩ. Последния пример за това е наскоро публикуван доклад на Министерството на външните работи на Руската федерация, озаглавен “Относно ситуацията с героизирането на нацизма, разпространението на неонацизма и други практики, които допринасят за ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност”.

Въпросния доклад, който описва ситуацията в няколко десетки държави, както я вижда руското външно министерство, на практика е еквивалент на ежегодния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека. И в двата документа със сходни изразни средства се оплаква дискриминирането на всякакви етнически и религиозни малцинства, като в същото време се заклеймяват националистически прояви и формации и по познат маниер се всява страх с някакъв надигащ се нацизъм или фашизъм. Разбира се, и в двата случая става въпрос за пропагандни памфлети, които много ясно показват, че и за двете модерни империи етническия патриотизъм, хомогенните народни общности с национална култура и тяхната защита са опасност, която желаят да премахнат.

Но тази статия не е посветена на това да разбие мита за това, че САЩ и Русия предлагат два коренно различни политически и социални модели, между които европейските националисти трябва да избират, а реално са двете страни на една и съща монета. Поводът да я напишем е доклада на руското външно министерство, в който, в раздела за България, основната част е посветенът на Български Национален Съюз. Така за втори път тази година външното министерство на Русия отделя внимание на нашата организация, след като малко след започването на войната в Украйна говорителката на министерството Мария Захарова коментира Луковмарш

Наред с изтърканите фрази, които руските дипломати спокойно можеха да препишат от американските си колеги и да не се мъчат много, доклада съдържа и някои интересни моменти. Затова публикуваме тези части от документа, които са посветени на БНС.  Като цяло нивото му като замисъл и изпълнение може да се сравни с това на планирането и изпълнението на “специалната операция в Украйна”. На някои места не се стърпяхме да оставим малък коментар от нас, просто защото написаното е твърде абсурдно или комично.

И така, във въпросния доклад четем:

“В страната има редица структури, които открито пропагандират идеите на националсоциализма, по-специално расовата омраза и нетърпимост към националните малцинства живеещи в страната (етнически цигани, турци, евреи и др.). Сред тях са “Български национален съюз” (БНС, водещото неонацистко движение в България, създадено през 2001 г. и регистрирано като НПО, позициониращо се като наследник на Съюза на българските национални легиони), българският клон на международната неонацистка организация “Кръв и чест” (създадена през 1987 г. във Великобритания) в Пловдив, крайнодясната организация Национална съпротива (създадена през 2008 г.) и Националистическа партия на България (основана през 2013 г.) (Самият факт, че авторът споменава тази партия, която реално никога не е съществувала, а само беше направен неуспешен опит за нейното регистриране през 2013 г., показва колко добре е запознат с националистическите формации в България). На 21 април 2019 г. в София се проведе учредителният конгрес на структурата „Крепостта Европа“, на който присъстваха представители на крайнодесни европейски НПО. България беше представена от членове на БНС.

БНС е в челните редици на този процес. Именно това НПО е организатор и идеен вдъхновител на факелното шествие Луковмарш в София в памет на генерал Христо Луков (1887-1943 г.), идеолог на българския нацизъм по време на Втората световна война, привърженик на съюза с нацистите и водач на Съюза на българските национални легиони. Участниците в марша използват военни униформи, националистически символи и лозунги със съответното съдържание. По тяхна инициатива през 2005 г. е поставена паметна плоча на фасадата на къщата, в която е живял Х. Луков. Интернет сайтовете на БНС и Луковмарш служат като най-големите рупори на неонацизма в България. Там могат да се намерят онлайн лекции на крайно десни теми. Социалната мрежа Фейсбук се използва активно за провеждане на кампании и набиране на средства. 

Перспективата за влизане на представители на български националистически организации в законодателните и изпълнителните органи на властта е малко вероятна.

В същото време усилията на официална София в борбата с разпространението на неонацистките идеи от страна на горепосочените организации са явно недостатъчни. Въпреки многократните опити на градската управа да забрани Луковмарш българските съдилища по правило застават на страната на националистите (За пишещия явно буди недоумение как един съд може да вземе решение съгласно законовите изисквания, а не по нечия партийна повеля, както чудесно ни демонстрира на времето вожда Сталин и затова определя справедливите съдебни решения като подкрепа за нас.), действайки съгласно разпоредбите на Закона на Република България „За събранията, митингите и манифестациите“. През 2021 г. кметът на София Й. Фандъкова издаде заповед за забрана на провеждането на факелно шествие в центъра на столицата на 13 февруари 2021 г., което беше потвърдено с решение на Върховния административен съд на България. Въпреки това на желаещите да „почетат паметта“ на сътрудника е позволено да се съберат на лобното място на Х. Луков. През 2022 г. забраната за това събиране от кметството отново беше отменена в съда. Шествието се проведе в центъра на българската столица на 12 февруари 2022 г.

На 10 февруари 2020 г. Софийска градска прокуратура завежда дело пред СГС за заличаване на регистрацията на БНС. Българското правосъдие отказа да удовлетвори това изискване с мотива за липса на доказателства за противоконституционни изказвания, подбуждане към омраза или насилие от страна на “БНС”. Впоследствие (13 април 2022 г.) това решение беше потвърдено от Апелативния съд. Той от своя страна подчерта, че организацията споделя идеята за българския национализъм, който „сам по себе си не води до разпалване на омраза и вражда“. Още през юли 2022 г. националистите се сдобиха с по-просторен основен офис в центъра на българската столица (Всъщност помещението, което се има предвид, се използва от нас още от юни 2021 година. И едва ли то може да се нарече “просторно”, след като е все пак с площ 70 кв. м. Но явно неосъветските пропагандисти са учени, че на политическите врагове се предоставя най-много килия от 2 кв. м. в Лубянка и всичко по-голямо от това им се вижда просторно.)  

Друг български сътрудник на фашистите, военният пилот Д. Списаревски, също е почитан чрез факелно шествие. То се провежда всяка година на 20 декември в село Долни Пасарел, Софийска област (Тук авторът само оставаше да добави, как този зъл фашистки сътрудник е загинал, като се е врязал в бомбардировач на невинни американски летци. И да предложи при следваща възможност другарката Митрофанова да посети американското посолство в София, където заедно с представители на бившия си съюзник и настоящи модел на поведение – САЩ, да поплаче на паметника на летците, загинали и в следствие на действията на фашисткия сътрудник. Тамън може да използва случая и да обсъди с американските си колеги борбата срещу Луковмарш, която обединява двата, на пръв поглед, най-големи геополитически противника).” 

Подобни статии

Един коментар

  1. Нищо ново при ” демократизма” . Правителствата и президенствата на САЩ, Русия и Украйна са чисто еврейски и винаги действат в синхрон, когато се появят наченки на нашето обединение в Европа !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button