Международна дейност

Делегация на БНС посети националистите от “Каса Паунд” в Рим

В началото на септември, делегация от представители на Български Национален Съюз и “Кръв и Чест” посети централата на италианските националисти от “Каса Паунд” (Casa Pound) в Рим. Но тази визита далеч не е първи контакт между нашите организации. Още през 2010 г. представители на “Каса Паунд” бяха гости на Луковмарш, като тогава италианските националисти държаха слово пред участниците в шествието.

На срещата в Рим имахме възможност да се запознаем отблизо с дейността на италианските ни другари, чиято организация е една от най-силните и бързо разрастващи се националистически формации в страната. Особено добро впечатление прави силната социална дейност, която “Каса Паунд” развива. В централата на организацията, 7-етажна сграда в центъра на Рим, окупирана от националистите, подслон са намерили около 80 души. По-голямата част от тях обаче не са активисти на организацията, а са обикновени италианци изпаднали в нужда. Цели семейства, самотни майки и бащи, както и младежи са получили жилище срещу символична такса, колкото да се покрият комуналните услуги. Но всеки от тях е приет едва след внимателна проверка. Това се прави с цел да не бъдат допускани наркомани, алкохолици или просто социални паразити. В това отношение вътрешните правила в сградата са много строги. Абсолютно забранени са употребата и внасянето на наркотици, внасянето на оръжия и забранени от закона вещества, устройването на шумни пиянски сбирки и канене на случайни, непроверени хора. Всеки нарушител бива изхвърлян. В сградата има и постоянна охрана и видеонаблюдение, тъй като заплахата от опит за погром от страна на крайнолевите лумпени (толерирани от властите) или от репресивни действия на полицията е нещо постоянно. Постигнатото обаче е наистина пример за възможностите на национализма, дори поставен в такива враждебни условия.

Имахме възможност да проведем и много ползотворни разговори с италианските ни приятели, както и да се срещнем с президента на организацията. Те изразиха желание отново да посетят Луковмарш, така че през 2016 г. вероятно отново ще има италианска делегация.

Естествено, докато бяхме в Рим, използвахме случая за да посетим и символични места свързани с българската история. Отдадохме почит на капитан Петко Войвода на паметника му на Хълма на гарибалдийците, посетихме базиликата сан Клементе където е погребан св. Константин-Кирил Философ и успяхме да заснемем Сандъкът от Терачина, дарен от цар Борис I на папата. За съжаление, заради ограниченото време не успяхме да посетим гроба на Иван Михайлов, който е в близост до Рим, но това ни дава добър повод отново да се върнем.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button