Протести и акции

“Съхрани традициите” – проведе се третият Ден на българската младеж

Отмина и третият Ден на българската младеж, който се проведе в Пловдив на 19-и септември. Тази година проявата премина под надслов “Съхрани традициите” и бе изцяло посветена на българския фолклор и култура. Традицията и културата са онези елементи, изграждащи общността, утвърждаващи морала и ценностите, които са ни запазили като народ през вековете. Да се предадат на младите е важно, защото здравата среда, в която да създадеш семейство и да отгледаш деца, е именно общността изградена около тези непреходни ценности. 

Проявата започна в 10 часа в Цар-Симеоновата градина, която бе огласена от звуците на гайди и тъпани. След това своеобразно откриване, програмата продължи с открит урок по народни танци. Всеки, който се престраши, имаше възможност да научи стъпките на няколко хора от различни краища на Родината. В ролята на водещ и инструктор бе Боби Георгиевски от Клуб по български народни танци “Чанове”. След всеки от уроците, присъстващите имаха възможност да изпробват на практика наученото, като изиграят съответното хоро. По интересен начин бе разказано и за различните фолклорни области в България, а изложени носии даваха възможност на присъстващите да се запознаят с някои от традиционните дрехи в различните краища на Отечеството. Всеки от музикантите обясни на публиката за своя традиционен инструмент и демонстрира на практика особеностите на мелодиите от основните фолклорни области. Докато течеше цялата програма, Ангел Каравланов, който освен гайдар е и художник, рисуваше на живо патриотичен графит с образа на воевода. Така традицията бе съчетана с интересното и съвременното, което особено грабна вниманието на децата.

В това издание на ДБМ бе отделено специално внимание именно на най-малките, които са и най-важни, защото точно те са нашето бъдеще. Много родители дойдоха с дечицата си, имаше и такива, които спонтанно се включиха в проявата, без да са научили предварително за нея. За децата бе организиран конкурс за рисунка на тема “Как си представям България”. Разбира се, награди имаше не само за победителите, по нещо имаше за всяко дете, дошло на проявата. Организаторите бяха осигурили чудесната книга “Родината в песни”, събрала едни от най-красивите стихотворения, посветени на България. Тя бе подарък за всяко дете. За всеки от по-големите имаше тениска с мотото на проявата, която да му носи един приятен спомен.

Можем да кажем, че една от основните цели, които си бяхме поставили бе изпълнена – всеки включил се в проявата успя да почувства какво значи да сме общност, да се докосваме до онова, което предците са ни оставили, да се сплотим и да си припомним какво значи да сме българи. И в края отново завършихме с най-българският танц – хорото. Дори тези, които за пръв път се хващаха, усетиха неговата магия и разбраха защо то е обединявало народа ни в добри и лоши времена през вековете.

Благодарим на всички, които се включиха в инициативата и я направиха наистина незабравима. Надяваме се с много от вас да се видим и догодина, на следващият Ден на българската младеж, когато ще надградим постигнатото до тук!

Източник: http://dbm.bg/%D0%B4%D0%B1%D0%BC-2020/

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button