Протести и акции

Да подкрепим доктор Хаджидимитрова в събота

Тази събота от 13:00 часа, пред Италианското посолство в София (на ъгъла на бул. „Цар Освободител” и ул. „Париж”) ще се проведе протест в подкрепа на д-р Живка Хаджидимитрова. Тя е поредната българка, станала жертва на произвол в чужбина, оказала се напълно изоставена от българската държава. Подробно случая е описан тук и тук.

Защо е важно да покажем солидарност в този случай? Един протест надали ще реши проблема на д-р Хаджидимитрова или на хилядите други наши сънародници, оставени от държавата на милостта на злонамерени чужденци. Важно е обаче да се дава гласност на подобни абсурди, да се протестира и да се демонстрира ясна позиция. Защото това са първите стъпки към самоорганизиране на хората. Ясно е, че институциите у нас отдавна не функционират нормално и не защитават интересите ни (макар да са създадени именно с тази цел). Трябва сами да си помагаме и сами да защитаваме собствения си интерес, защото друг няма да го направи. Спасението по единично е една трагична илюзия, която ни обрича на безсилие и сигурна гибел. Можем да оцелеем само ако сме организирани и задружни. За да се промени сегашната ситуация, е необхидимо хората да оказват натиск над институциите. А това не е еднократен акт и нещата не се променят от веднъж. Трябва време, усилия и упорство. Всичко се гради стъпка по стъпка. И подобни инициативи са именно такива крачки към победата.

И нека не си правим илюзии, буквално всеки един от нас, попаднал в абсурдна ситуация в чужбина, почти сигурно би имал съдба, сходна с тази на д-р Хаджидимитрова. За да не се случва това, ние българите трябва да изискваме от държавата си, да ни защитава зад граница, така както прави всяка уважаваща себе си страна.

Важно е и друго нещо – чужднеците трябва да знаят, че може и да няма българска държава, но има български народ!

Подобни статии

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X