Културно-просветна дейност

Проведе се лекция на тема “Генетичният и антропологичен вид на българите”

На 16 август в централния щаб на БНС, Тодор Щраков, член на организацията, изнесе лекция на тема “Генетичният и антропологичен вид на българите”.

Тодор представи за близо 2 часа изключително подробно и с достатъчно детайли развитието на гените на европейските народи и в частност на българите още от ледниковата епоха до днешни дни. Благодарение на това, че темата беше интригуваща и интересна и че имаше много нови за аудиторията факти, се породи и добра дискусия в последствие. Личеше си, че лекторът беше вложил много усилия и труд, за да предостави на аудиторията най-точно и обективно всичко по темата, макар да не се занимава професионално с генетика или антропология.

Бяха представени различните хаплогрупи (бащини и майчини), от които произхождаме. Те включваха ловците-събирачи от Европа, фермерите, дошли от изток и индо-европейците. Всички те са оставили своя отпечатък върху народите в стария континент и българите имаме нашата уникална генетика и антропология благодарение на тях. Миграциите на големи човешки групи бяха показани с карти. Имаше и реконструкции на лицата на хората от преди 22 000 години. Беше засегната темата за фенотиповете и това какво влияние ни оказва околна среда, която обитаваме, а също и по-голямото разнообразия от хаплогрупи на другите континенти.

В дискусията накрая бяха изяснени доста въпроси, като например как се наследяват сините очи или защо в момента генетично сме най-близо до румънците. Тодор успя да отговори на всички и така беше приключена тази интересна лекция.

Подобни статии

Коментара

  1. Има ли възможност да се види някъде лекцията?
    Интересно е да се запознаем повече хора.

    1. Здравейте,

      За жалост от тази лекция нямаме запис. За следващите лекции най-вероятно ще има аудиозаписи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button