Чествания и възпоменания

В Ловеч се проведе най-голямото гражданско възпоменание за Апостола на свободата

За шеста поредна година нашите приятели от сдружение “Ловчанци” проведоха възпоменателно факелно шествие в памет на Васил Левски. На 146-та годишнина от обесването на Апостола на свободата, в Ловеч се събраха рекорден брой хора, дошли да почетат паметта на героя. С близо 4500 участници, това безспорно е най-голямата гражданска проява в памет на Левски, в цялата страна.

Освен огромният брой ловчанци, възпоменанието привлече и много хора от цялата страна и дори гости от чужбина. Самото шествие, както винаги, бе стройно и добре организирано. Начело бе православен свещеник, следван от момичета в народни носии и мъже в хайдушки одежди и четнически униформи. Зад транспаранта “146 години безсмъртие” се нижеха колоните участници. Най-положителното в цялата проява бе огромният брой деца, които се включиха.

С факли в ръце, участниците достигнаха до паметника на Апостола, където се проведе церемония. Тази година нямаше речи, а вместо това организаторите бяха наблегнали на участието на децата в цялата проява. Ученици на различна възраст рецитираха стихове, посветени на Левски. Официалната част завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола.

Това възпоменание е чудесен пример за това, как решителни и дейни млади хора в един не голям български град, могат да постигнат истинско чудо и да сплотят сънародниците ни в името на една положителна кауза. Няма по-добър начин да научиш децата да обичат народ, Родина и героите ни, от това да ги увлечеш в една толкова въздействаща инициатива. Отправяме искрените си поздравления към нашите приятели от “Ловчанци” и им пожелаваме много бъдещи успехи!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button