Културно-просветна дейност

Вестник “100 години – Долу Ньой”

Наближава стогодишнината от налагането на Ньойският диктат – един от най-тежките удари, които народа ни понася в новата ни история. Един договор, част от престъпната Версайска система, наложена на победените страни след края на Първата световна война. Система, която “минира” цяла Европа и залага сигурните предпоставки за избухването на Втората световна война. За нас Ньой е една трагедия, свързана с откъсването на нови парчета жива плът от снагата на майка България, свързана с нова вълна етнически прочиствания в изконно български територии, свързана с много мъка и тежки дни за страната ни. Това е една травма, чийто отпечатък и до днес тегне над българския дух и помрачава идеята за постигане на националния идеал. За съжаление малко хора си дават сметка, че негативните последствия от Ньойския диктат и в наши дни носят страдание на онези наши сънародници, все още отстояващи българщината в земите, останали под чужда власт.

Да забравим това, ще е престъпление към паметта на предците ни. Но и престъпление, към онези наши братя, които и днес имат нужда от подкрепата ни. Длъжни сме да помним и сме длъжни да помагаме на онези българи, имали нещастието да останат под чужда власт. Това трябва да си припомним като народ, особено сега, когато ще се навършат 100 години от Ньойския погром.

С тази цел, няколко националистически организации – Български Национален Съюз, “Кръв и Чест”, “Бял фронт” и “Бранител” – подготвяме различни акции в различни български градове, с които ще отбележим годишнината. Като част от тази кампания издадохме и брошурата “100 години – Долу Ньой”, под формата на вестник, който ще се раздава безплатно. Избрахме тази форма, за да наблегнем на приемствеността с родолюбивите организации от онзи период. В дванадесет статии сме представили както историческите факти (от унищожителните клаузи на договора, през геноцида над сънародниците ни в откъснатите територии, зараждането на съпротивата срещу този диктат, борбата на военните, краткият момент в който Ньой е отхвърлен и вредната роля на комунистическата партия), така и настоящето положение на сънародниците ни в откъснатите земи, възстановяването на съпротивата срещу последиците от Ньой и насоките на днешната ни борба. Всеки желаещ да получи вестника, може да го вземе от Централния щаб на БНС в София или клуба на “Кръв и Чест” в Пловдив. Също така може да го получите от наши съратници в други градове. За целта е нужно да се свържете с нас за повече подробности. За информация за предстоящи прояви, следете сайта ни, както и страницата на кампанията във Фейсбук.

Събитието, с което ще завърши тази кампания е факелно шествие в град Пловдив, което ще се проведе на 23 ноември. Сборният пункт ще е на площад Никола Мушанов, а началото ще е от 16:30 часа. Очакваме ви!

Може да разгледате вестника тук:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button