Анализи

Българският дух отново трябва да бъде събуден

Ако държавата ни беше в български ръце, ако управляваха достойни и отговорни хора, то днешният ден щеше да е един от най-големите празници в националния ни календар. Денят на народните будители щеше да е събитие, за което малки и големи се готвят с ентусиазъм месеци наред. Но, за съжаление, България от седем десетилетия е управлявана от безродници и продажници, възкачени и поддържани на власт от чужди сили. За тези лицемери, днешният празник, а и всичко българско, е непонятно и лишено от стойност. Те не са българи по дух, те са просто паразити, хранещи се с кръвта и потта на народа ни. Чествания и възпоменания за тях са просто представление, което трябва да изнесат пред „масата”, защото така се очаква. Превръщайки официалните церемонии в зле изигран театър, те бавно убиват духа на празниците. Нихилизмът и лицемерието им се просмукват сред народа и чувство на апатия и отчаяние обзема нацията.

Днес всичко, срещу което се бориха нашите просветители е издигнато в култ от тези бездушни твари. Алчност, похот, предателство, безскрупулност, родоотстъпничество, простащина и цинизъм са „ценностите” на псевдоелита. Натрапвани от най-високо държавно ниво, тези болести плъзват и сред националната общност. Крайно време е тази зараза, успиваща и бавно убиваща българина да бъде спряна. Крайно време е българският дух отново да бъде пробуден, за да очисти тази мръсотия от пределите на свещената ни земя. Именно това са правели някога Народните Будители. Днес такива са ни нужни повече от всякога. Без духовен подем, без просвещение и масова осъзнатост, материалната нищетата, битовите проблеми и трудностите от всевъзможен характер, никога няма да бъдат преодолени.

За това е толкова важно да се обърнем към историята, към примера на Будителите. Те са ни посочили пътя, по който трябва да вървим. Те са носели пламъкът на българщината в мрака, те са били първите предвестници на голямата промяна. С техните усилия духът на народа е устоявал и се е възраждал като феникс от пепелищата. Ако искаме да оцелеем, трябва да ги последваме.

И най-важното, което трябва да запомним – те не са чакали някой друг да свърши работата им. Полагали са неимоверно тежък труд в дни, когато това е изглеждало безнадеждна и обречена кауза. Трудили са се, без да очакват почести и слава, без да търсят награда. Правели са го, защото така е трябвало. И благодарение на тях, ние сме запазили своята идентичност, техният труд е ставал основата на бъдещ просперитет за нацията. Днес дълг на всички запазили своята памет, идентичност и дух е да продължат пътя на славните ни предци. Всеки според силите си. Отново трябва да се борим, за да събудим нашите братя, за да създадем условията за един бъдещ подем. И в тази борба ще се родят новите будители на българщината.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button