Международна дейност

БНС на Марша на независимостта в Полша

Представители на Български Национален Съюз взеха участие в най-голямата националистическа проява в Европа – Маршът на независимостта, който се проведе на 11 ноември във Варшава. Събитието посетихме по покана на нашите полски съратници, които бяха гости на тазгодишния Луковмарш. Делегацията на БНС се присъедини към Черния блок – обединението, формирано от представители на автономните националисти и младежката организация Щурмоваци (Szturmowcy). Щурмоваци е една от най-новите и най-активни националистически организации в Полша, създадена от някой от авторите на националистическото списание “Щурм”. Една от насоките в които работят е по-активното сътрудничество с европейски националисти. В деня преди марша, обединението на Черния блок бе организирало и конференция на националисти от Европа.

Самото шествие бе впечатляващо като мащаби и организация – близо 100 000 националисти, най-вече млади хора, от цяла Полша изпълниха улиците на Варшава. Имаше и чуждестранни гости от Испания, Италия, Швеция, Франция, Унгария, Литва и Украйна. Основният призив на марша тази година бе за защита на нацията и традиционните християнски ценности. Освен традиционни полски скандирания се чуваха и лозунги за Европа на европейските народи и за борба срещу ислямизацията на нашия континент. Бяха спуснати от мост над река Висла огромни транспаранти срещу ислямисткото нашествие, представяно от медиите като бежанска вълна. За разлика обаче от българските власти, полските не само не направиха опит да попречат на най-голямата ежегодна националистическа проява в страната (въпреки чуждестранния натиск и протестите на левичарски НПО-та), но съдействаха за благоприятното преминаване на събитието. По този повод, британския вестник “Гардиан” цитира полския министър на вътрешните работи, които нарекъл марша “чудесна гледка”. Остър контраст с отношението на властите в България към Луковмарш. Наистина трудно може да се предаде с думи преживяването, което е Маршът на независимостта и емоцията, която остава. Но когато човек го види, едно е безспорно ясно – бъдещето на Европа принадлежи на национализма.

И не на последно място, искаме да изкажем нашата голяма благодарност към полските ни съратници, които бяха изключително гостоприемни домакини и ни осигуриха едно чудесно и незабравимо преживяване.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button