Чествания и възпоменания

Почетохме героите от Одринската епопея

И тази година на 13-ти март софийската организация на БНС по традиция отбеляза годишнината от Одринската епопея. Датата маркира една от най-славните победи на българската войска през Първата балканска война и е ярък пример за възможностите на българския войник, неговите жертвоготовност и силата на дух му. 

Около 19:00 часа членове и симпатизанти на Съюза се събраха в столичния парк ”Св. Никола”, пред паметника посветен на героите. Под светлината на факли, с развети знамена, церемонията започна.

Пред събралите се слово произнесе Тодор Щраков от младежката организация на Български Национален Съюз. Той говори за значимостта на Одрин, не само от стратегическа гледна точка, но и от историческа и символична, което още по-пълно разкрива истинската дълбочина на тази победа, извоювана от храбрите ни предци. След него говори Йоанна Мустакичева, също от младежката организация на БНС, която в своята реч припомни не само героизмът на българските войни, признат дори от враговете ни, но и добродетелите, с които е било закърмено това поколение, станали причина за този героизъм.

В края на церемонията на паметника бяха поднесени цветя и присъстващите паднаха на колене, за да почетат с минута мълчание героите дали живота си за Родината и народа ни. Във времена на изпитания именно техният пример трябва да ни вдъхновява, защото показва на какво е способен българинът, когато е воден от един светъл идеал, вярва в силите си, предан е към събратята си и се бори докрай, дори когато победата изглежда невъзможна.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button