януари, 2020

19ян17:00Лекция: "75 години от разрушителните бомбардировки над Дрезден"

Дрезден

Подробности за събитието

На 13 и 14 февруари 1945 г. на четири вълни американски и английски бомбардировачи разрушават напълно саксонската столица Дрезден. Три тези атаки съвсем целенасочено не са търсени военни цели, а изтреблението на максимално много цивилни германци. По това време градът е препълнен с бежанци, които бягат от Червената армия от изток. Около 250 000 души, почти изцяло жени, деца и старци, умират под стотиците хиляди бомби, хвърлени от съюзническите самолети за тези два дни. Един от най-красивите европейски градове, със своята средновековна архитектура, е напълно разрушен.

75 години след тази най-смъртоносна бомбардировка в световната история (за сравнение при хвърлянето на атомната бомба над Хирошима умират между 90 000 и 140 000 човека) се говори и знае твърде малко. Причината е само една – извършителите са от „добрите“, тоест победителите във Втората световна война, а жертвите са от „лошите“, тоест загубилите Втората световна война (сред които сме и ние българите).

За да ни запознаят с подробности около случилото в Дрезден преди 75 години, причините и последствията от тази бомбардировка, специално в София ще дойдат трима германски националисти, наши приятели от партия „Десните“. В своята лекция те ще говорят както за историята на Дрезден през 1945 г., така и за ежегодното възпоменание, което се организира в градът на Елба, за да се почетат стотиците хиляди жертви на съюзническия бомбен терор през ВСВ.

Време

(неделя) 17:00

Място

Централен щаб на БНС

ул. Сър Стивън Рънсиман 1

Организатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X