Чествания и възпоменания

90 години от подвига на Мара Бунева

На 13 януари, по традиция членове и симпатизанти на Български Национален Съюз се присъединиха към отбелязването на годишнината от подвига на Мара Бунева, което се провежда в Скопие от години, по инициатива на Българския културен клуб в града. Паметната плоча на героинята бе систематично чупена от сърбомански провокатори ежегодно в периода от 2002 до 2015 година. Но от 2016 година насам, това вече не се случва. Вече и редица организации от цяла България пътуват организирано до Скопие, за да отдадат почит към подвига и саможертвата на Мара Бунева.

Тази година БНС и “Национална съпротива България”, заедно с нашите приятели от Национална Борба от Македония, почетохме паметта на героинята с обща церемония. Пред събралите се кратки слова държаха Благовест Асенов от НС и Пламен Димитров от БНС. Бе поднесен венец на плочата на Мара Бунева, след което присъстващите паднаха на колене и сведоха глави за минута мълчание в памет на тази наша, наистина изключителна героиня.

Именно тук е най-подходящо да припомним как виждат подвига на Мара Бунева, нейните съвременници. Ето един цитат събрал в себе си, най-същественото, което може да бъде казано: „… Споменът за делото й ще се носи от уста на уста между младите, и ще им служи за импулс и назидание, как се умира за род и родина. Мара Бунева отдавна не е между живите, но духът й победи живота, победи и смъртта.“ (Л. Томов, януари 1934 г.)

 

Самият факт, че след толкова години, въпреки всички премеждия, през които народа ни премина, на плочата и се събират родолюбци от двете страни на тази натрапена граница, само потвърждава истинността на тези думи.

 

Повече за подвигът на Мара Бунева, прочетете – ТУК.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X