История

На днешния ден умира революционерът и деец на ВМОРО Христо Настев

На 20 юни през 1962 г. умира революционерът и деец на ВМОРО Христо Настев известен още като Зюлфикар

Той е роден в град Щип на 6 април 1876 г. До 1898г. учи в българското педагогическо училище в Скопие като в този период влиза в редиците на ВМОРО. След завършване учителства във Виница, Кочанско като става и председател на местния революционен комитет. На него се пада задачата да възстанови революционната дейност в района след провала на т.н. Винишка афера през 1897 г. Това е провален опит на ВМОРО за отвличане на богат турски бег с цел откуп. Заподозрян от местната власт за революционна дейност той бяга в България и получава назначение от българската екзархия за учител в Бунархисар, Одринско. Там Христо Настев основава първия околийски комитет на ВМОРО. За кратък период основава комитети в множество села в района и помага на Гоце Делчев и Стоян Лазов при обиколките им в Одринска Тракия.

През 1900 г. войводата Георги Тенев отвлича богатия чифликчия Костаки Керемидчиоглу с цел откуп. Акцията е успешна, но води до масови репресии от страна на турците или т.н. Керемидчиоглува афера като десетки българи са арестувани или избягват в България. Христо Настев е от спасилите се, но е осъден задочно на 101 години затвор.

През 1902 г. той се завръща в Македония като секретар на четата на кап. Тома Давидов, която действа в Охридско и Битолско.

През 1903 г. Христо Наствев е делегат на Смилевския конгрес където се потвърждава решението за въстание на Солунския конгрес. По време на Илинденско-Преображенското въстание той действа с чета в Леринско като е подчинен на войводата Георги Попхристов. След краха на въстанието се завръща за кратко в България, а през 1904 г. се премества в родния Щип след като участниците във въстанието са амнистирани по настояване на българското правителство. Въпреки това той е арестуван от турците и осъден на 5 години затвор. Бива освободен през 1908 г. след младотурската революция.

След войните се установява във Варна като става член на Илинденската организация, културно-просветен орган на бежанци от Македония. Написва пиесата “Как умира македонският четник”, която описва смъртта на войводата Дине Клюсов.

Христо Настев издъхва на 20 юни, 1962 г., във Варна. Поклон пред паметта на един забравен български герой!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button