БНС

Отбелязахме 20 години от създаването на БНС

На 25 септември отбелязахме двадесет години от създаването на Български Национален Съюз – една сериозна годишнина, която бележи и краят на младежкия етап в развитието на нашата организация. Една своеобразна крачка напред в израстването ни, откриваща нови хоризонти и възможности, към които се отправяме, благодарение на опита от грешки и успехи, натрупан през годините.

Избрахме да честваме събитието не по някакъв строго формален и помпозен начин, изтъквайки себе си. Вместо това предпочетохме да направим нещо, чрез което да покажем своята признателност на всичко онези, които по един или друг начин са ни помагали и подкрепяли – както дългогодишните ни приятели, така и онези, с които може да се познаваме отскоро, но които малко или много споделят нашия светоглед и работят в същата посока като нас. Именно за тях бе тържеството, което организирахме в нашият клуб. Събитието събра хора от различни организации и неформални групи, както и такива без конкретна обвързаност. Хора с различни професии и социален статус. Хора на различна възраст – най-мъничкият гост бе на една годинка, а най-възрастният – уважаваният проф. Никола Алтънков, на 89. Една истинска общност от хора, които може и да имат различия помежду си, но са обединени от българския дух и любовта към народа и Родината ни. А нашият стремеж винаги е бил да градим такава общност, тя да израства и укрепва, защото именно това означава да сме нация.

Специално за събитието бяха дошли и наши съратници от няколко европейски държави. Националисти от Германия, Франция, Швеция, Чехия и Румъния уважиха празника ни. За съжаление много от нашите приятели от други европейски държави не можаха да присъстват поради усложненията при пътуване, заради ковид рестрикциите, но получихме техните поздрави и пожелания. 

И макар не всеки от страната и чужбина, който имаше желание да присъства, успя да го направи, над сто наши съмишленици направиха празника ни незабравим. На събитието бе представена и книгата “20 години Български Национален Съюз”, написана съвместно от водача на БНС Звездомир Андронов и лидера на софийската организация Пламен Димитров. Тя предлага две отправни точки, през които е направена равносметката за постигнатото до тук. Едната е през призмата на кратката история на организацията и някои събития, които я предхождат. Не е спестен коментара и за негативните моменти и допуснатите грешки. Другият поглед обхваща основните направления на нашата дейност и идеите, които стоят зад това, което правим. По този начин се надяваме да дадем една по-ясна представа за образа на БНС. Всеки от гостите получи един екземпляр от изданието.

На събитието бе представен и първият запис на химна на Български Национален Съюз. Още на 15-годишнината на Организацията за химн на БНС бе определено стихотворението на Теодор Траянов “Ние идем” (което през 1934 г. става химн на младежката родолюбива организация “Отец Паисий”). Към стихотворението обаче, до съвсем скоро, така и нямаше написана музика. Този факт се промени благодарение на нашия съратник Борис Попов и неговият баща Георги Попов, който е композитор. Той написа безвъзмездно музиката и съдейства записът да се осъществи, за което сме му изключително благодарни. Любопитен факт е, че дядото на нашият съратник Борис, е бил член на “Отец Паисий”.

Самото тържество премина в изключително непринудена и задушевна обстановка. Благодарим на нашите гости за чудесната атмосфера и за всички техни подаръци. Надяваме се събитието да е било повод и за много нови и полезни запознанства. Ще се радваме да се срещнем с всички вас отново, на следващия юбилей на БНС!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button