БНС

Започна делото за забрана на БНС на втора инстанция

На 13 февруари пред Апелативния съд в София се състоя първото заседание по делото за забрана на Български Национален Съюз. До него се стигна след като прокуратурата обжалва първоинстанционното решение на Софийски градски съд, с което се отхвърляше исковата ѝ молба за забраната на организацията. Въпреки че съдебното решение беше много красноречиво и отхвърляше всички аргументи на прокуратурата, с които се обосноваваше искането за забрана, държавното обвинение реши да обжалва пред по-висша инстанция. Очевидно прокурорите бяха подтикнати към това си действие от натиска, който познатите ни антибългарски и антинационални кръгове в България, им оказаха. А дори и не беше направен опит този натиск, към една уж независима институция, да бъде прикрит, както показва среща на Главния прокурор с представители на Антифашисткия съюз от началото на март.

След като аргументите и доказателствата, събрани от прокуратурата, не бяха кредитирани от съда на първа инстанция, от там се принудиха да изнамерят, или по-точно казано да изфабрикуват, нови такива. Една, наистина, не лека задача, като се има предвид, че повдигнатите обвинения са напълно абсурдни и не могат да бъдат доказани по-абсолютно никакъв начин.

Първото, което от прокуратурата са направили в тази непосилна мисия, е да поискат от съда да позволи да бъде допълнена експертизата на доц. Михаил Груев за ген. Христо Луков и СБНЛ. Това искане нагледно показва отчаянието и безсилието, пред което са изправени държавните обвинители. Защото въпросната експертиза, изготвена от наглед авторитетен историк, беше един бездарен и напълно непрофесионален пасквил, който нашият адвокат разнищи в съдебна зала и съответно не само, че не спомогна за доказване тезата на обвинението, но напротив, разкри нейната несъстоятелност, което беше отразено и в съдебното решение. 

Вторият “коз” на прокуратурата представляват два “сигнала” срещу БНС, които съвсем “случайно” тя получава след решението на първа инстанция. Съвсем “случайно” един от сигналите е пуснат от Борис Цветков, председател на “Български антифашистки съюз”. Съвсем “случайно” този сигнал е входиран от Борис Цветков в прокуратурата на 4 март, два дни след срещата при Главния прокурор, на която присъства и Цветков. И съвсем “случайно” Борис Цветков е един от двамата свидетели, които прокуратурата иска да бъдат разпитани в съдебна зала, за да свидетелстват в полза на забраната на БНС. Самия сигнал може да прочете във фейсбук профила на Цветков, където той се е похвалил с него.  

Третото ново доказателство, с което прокуратурата иска да убеди съда в своятa теза, е един документ от 111 листа, който е получен отново съвсем “случайно” в държавното обвинение малко след оповестяването на съдебното решение на първа инстанция. Съвсем “случайно” автор на този документ е “Отдел сигурност” към “Организация на евреите в България Шалом”. В него са събрани всевъзможни разпечатки от фейсбук профили и публикации в инстаграм, интернет страници, телеграм канали, интернет форуми и къде ли още не. Над 90% от материалите нямат нищо общо с Български Национален Съюз, но по безумен начин е направен опит към организацията да бъдат свързани хора и организации и така да бъдат преписани на БНС техни реални и измислени провинения. Като цяло един изключително манипулативно изфабрикуван донос, който има единствено за цел да създаде определени настроения в съдебния състав. Но за този документ ще пишем по-подробно в бъдеще, защото само по себе си е скандално, как една организация, която съвсем невинно заявява, че има за цел да “запазва и развива еврейските етнически, езикови и културни ценности и традиции” има отдел, който се занимава с един вид разузнавателна дейност. А българската прокуратура, вместо да се самосезира и да разследва какво извършва този “отдел сигурност”, приема от него материали, без никаква гаранция за автентичност, и ги представя като доказателство в съда.

Така изградената стратегия на прокуратурата започна да се пропуква още преди първото съдебно заседание на 13 юли. Защото на закрито съдебно заседание преди това беше отхвърлено искането на прокуратурата за допълване на експертизата на Михаил Груев. Нещо съвсем логично, като се има предвид, че когато беше представена експертизата на първа инстанция, прокуратурата беше напълно съгласна с нея и не предяви никакви претенции за нейно допълване.

Самото открито съдебно заседание започна с уточняващ въпрос от председателя на съдебния състав към прокурорите, с цел да изяснят какви обстоятелства относими към предмета на делото ще изясняват с разпита на двамата искани от тях свидетели. И тъй като прокурорите се затрудниха да дадат конкретно обяснение, получиха 15 минутна почивка, в която да могат да си формулират отговора. След нея те заявиха, че свидетели били наблюдавали провеждането на Луковмарш поне през последните 5-6 години и ще свидетелстват за начина на провеждането на шествието, облеклото на участниците, издиганите лозунги, използваните символи и начина на построяване на участниците. След което съдебния състав се оттегли за кратко съвещание. Когато се завърна в залата бе обявено, че ще бъде допуснат само един от исканите от прокуратурата свидетели, защото тя не може да обясни с какво ще се различават показанията на свидетелите, че да е нужно да бъдат разпитани двама. А този свидетел ще бъдe съвсем “случайно” Борис Цветков. 

Що се отнася до документа от “Отдел сигурност”, съдът назначи техническа експертиза, която трябва да установи кога са публикувани предоставените данни и дали са били общодостъпни в интернет. Защото ако се окаже, че те са били публикувани преди последното заседание по делото на първа инстанция и са били общодостъпни, то те не би трябвало да се приемат като доказателство.С това беше закрито съдебното заседание и беше насрочено следващо такова за 12 октомври, на което трябва да бъдат разпитани допуснатите свидетели и да бъде представена техническата експертиза. Разбира се, ние ще информираме своевременно за всичко ново, което се случва по този процес.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button