Международна дейност

Хенрик Пилстрьом в щаба на БНС

На 30.10. гост в щаба на Български Национален Съюз бе един от водещите дейци на националното движение в Швеция – Хенрик Пилстрьом. Той е публицист в най-големия шведски националистически сайт – Nordfront.se, музикант и член на организацията Nordiska motståndsrörelsen (Нордическо движени за съпротива). Това е третото му посещение в нашата Родина, от която шведа е очарован.

В началото на юли той и независимия шведски филмов режисьор Юри Лина, обиколиха България, като част от проекта на Лина за филм, посветен на комунистическите престъпления в Източна Европа. След завръщането си в Швеция, Хенрик Пилстрьом написа подробен материал в две части за впечатленията, които е събрал в страната ни, като бе отделил и особено внимание на националното движение. Разбира се, там присъстваше и Организацията ни, както и Луковмарш.

В четвъртък, на редовното ни събрание, нашият шведски приятел разказа за положението на националното движение в страната му, за историята на неговата организация и проблемите, с които се борят. Сподели и за намерението да бъде изграден един общ съюз между скандинавските националисти, като начин за противодействие на глобализаторите, унищожаващи европейските народи. Също така, Пилстрьом счита, че е нужно да се развива сътрудничеството с източноевропейските националисти, но това е усложнено от чисто географски причини и перспективата е подобни отношения да се разгърнат в недалечно бъдеще. Той направи и сравнение между проблемите, с които се сблъскват националистите в родината му и у нас и отчете както приликите, така и разликите. Не на последно място, сподели и очарованието си от България. В края, присъстващите имаха възможност да задават въпроси на госта.

Благодарим и на Антон Рачев, който работи за развитие на връзките между българските и скандинавските националисти и който съдейства, тази интересна и ползотворна среща да се състои.

Очаквайте по-нататък интервю с Хенрик Пилстрьом.

Подобни статии

Един коментар

  1. Браво за добрата среща. На мен ще ми бъде много интересно да поместите цялата му реч на това събрание. А ние можем да му разкажем за комунизма, който пращаше дядовците ни за 12г. по лагерите, убиваше бащите ни и вкарваше майките ни за по 3г. в затвора и то само заради един политически виц. Едвали би предполагал какво е да живееш във времето на комунизма…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button