България

Финансова гилотина

Подарък във валутаПодарихме 1,5 млрд. $ на Ирак

Управляващите отново хвърлиха прах в очите ни с новината, че България ще получи 360 млн. американски долара от дълга на Ирак. Отчитайки тази позорна новина, която за пореден път показва наяве политическото овчедушие на управляващите, министъра на финансите Пламен Орешарски представи това за едва ли не огромен успех в преговорите с Ирак за погасяване на дълга към България.

Добре, но дълга на Ирак към България не е някакви си 360 млн. долара, а 1,860 млрд. $, или казано с други думи, победата на червеният министър е в това, че той се съгласява да опрости 80 % от дълга на Ирак към България. А останалите милиард и половина? .. Щракваме с пръсти и ги забравяме, пък този който за пореден път прецаква държавата ни ще си получи тлъстата комисионна за добре свършената и дирижирана от Вашингтон работа.

Нямали сме пари да вдигнем заплатите на учителите, нямали сме пари да увеличим пенсиите на тези, които с потта си са построили България, нямаме пари да вдигнем и прага на минималната работна заплата, или по-точно „приятелите” ни от МВФ не ни позволяват. Е, затова пък си имаме най-високата инфлация в целия Европейски съюз и сме лидер в тази класация, макар че сме членове на ЕС само от януари тази година. Само за месец август отчитаме 30 % инфлация, която разбира се успя да изяде привидните минимални увеличения на заплатите от началото на годината.

Офертата отправена от иракските власти към нашите е да ни платят 360 млн. долари сега в кеш, или пък да платят два пъти повече за 23 г. на разсрочено плащане. Излиза, че управляващите в Ирак имат политическата воля да ни поставят условия и да защитават интересите си, които не кореспондират с действителните им задължения, но това няма значение, защото нашите политически джуджета едва ли дори са си и помислили да намекнат за останалите милиард и половина долари. Излиза, че посредничеството на нашите американски „добронамерени приятели” в отношенията ни с Ирак отново ни изиграва лош късмет, или може би нашите правителствени идиоти си мислят, че са постигнали успех?

Положението не е розово, но се оказва, че “Имаше доста силен политически натиск към България да приеме условията на Парижкия клуб относно дълга на Ирак”, според думите на Калфин. Да припомня обаче, че външният дълг на България е именно към Парижкия клуб. Излиза, че тези на които ние дължим пари не искат ние да получим дълга си от Ирак и съответно да погасим част от нашите задължения към тях. Това може да означава само едно – т. нар. Парижки клуб не е финансова организация за каквато се представя, а организация, която има за цел да подчинява послушковци от различни правителства като нашето, и да държи държави като България в икономическо робство.

Така е и така ще бъде, докато ни управляват безволеви амеби. Така е и така ще бъде докато червени и сини бабички докарват на власт изметта, която съсипва държавата ни вече над 60 години. Така е и така ще бъде докато малцината, които все още гласуват за този или онзи партиен проститут за 20-30 лв. кеш в деня на изборите продължават да определят съдбата ни. За всичко сме си виновни ние, щом сме позволили нещата да стигнат дотук.

Опростихме 80 % от дългът на Ирак, опростихме и този на Либия, пък нашия ще расте ли, ще расте, докато най-накрая не ни вземат абсолютно всичко. И ще го сторят, защото вие спите! Събудете се!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button