Международна дейност

Делегация на БНС на Денят на честта в Унгария

Делегация на Български Национален Съюз посети унгарската столица за да се включи в годишното възпоменание в памет на защитниците на Будапеща, бранили града от Червената армия по време на Втората световна война. Нашите домакини от “Легион Унгария” (Légió Hungária) и тази година бяха организирали серия от мероприятия в почит на бранителите, като кампанията бе именувана “Крепост Будапеща”, а Денят на честа е своеобразната кулминация. За съжаление, те отново срещнаха враждебното отношение на властите, които се постараха да попречат на нормалното провеждане на събитието. Причината за това е натискът от международни леви и антинационални кръгове, пред които уж консервативното унгарско правителство редовно кляка. Денят на честта е един от най-ярките примери за това. Защото официалното му провеждане не бе позволено от властите, но същевременно три протеста на крайно леви активисти от “Антифа” срещу честването бяха позволени. И това на фона на серията от брутални нападения, които миналата година извършиха крайно леви лумпени, активисти на “Антифа” в Будапеща. Същевременно на унгарските националисти, които винаги са били изрядни пред закона, не се позволява да почетат паметта на предците си по един нормален начин. Звучи познато, нали?

Въпреки това обаче, от “Легион Унгария” намериха начин да преодолеят репресиите и почетоха достойно паметта на загиналите. На 10 февруари, въпреки всичко, възпоменание имаше. То се проведе под един доста неочакван за противниците му начин – като флашмоб. Благодарение на добрата организация и отличната координация от страна на Легиона, стотици националисти, неочаквано за властите и за левичарите, изпълниха Площада на героите в унгарската столица. Рамо до рамо с унгарските националисти бяха и много съратници от цяла Европа. Българската група бе една от най-големите, като наброяваше 15 души. Освен представители на БНС, бяха дошли и наши приятели от пловдивската структура на “Кръв и чест” и фенове на “Локомотив” Пловдив. Присъстваха и националисти от Германия, Швейцария, Полша, Чехия, Словакия и Холандия. Всички присъстващи се подредиха в стройни колони и след кратки слова на организаторите, бяха поднесени венци от всяка организация на мемориала на незнайния войн, разположен пред монументалната композиция олицетворяваща унгарската държавност. След края на церемонията участниците се разпръснаха също така бързо, както бяха дошли. Така, след прекъсване от четиринадесет години, възпоменанието за Деня на честта се проведе отново на Площада на героите.

На следващият ден се състоя второ мероприятие за почит. То се проведе в замъка Буда, като началото му бе в 17 часа. По маршрута от площада, където защитниците на града, по време на ВСВ се събират, за да опитат да пробият блокадата, през улиците по които започват първите сражения, бяха поставени стотици свещи в тяхна памет. По този красив и достоен начин завърши и последното събитие от “Крепост Будапеща”.

Ако трябва да обобщим най-важното – безспорно това е едно от събитията, които показват, че духът на истинската Европа е жив в сърцата на синовете й. А враговете на нашата цивилизация и култура трябва да знаят, че усилията им са обречени.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button