Чужбина

Турция открито демонстрира териториални претенции към България и съседите си

Нова открита демонстрация на имперски амбиции направиха неоосманистите. Трибуна на претенциите им дадоха два от най-големите вестници в Турция – „Милиет” и „Хюриет”. В публикация на „Милиет” от 23 март е представена карта, озаглавена недвусмислено „Нова Турция”. В новите граници на турската държава са включени част от България, Кипър, северните райони на Сирия, северната част на Ирак и Гърция, както и райони на Азербайджан и Грузия. В материала на вестника се говори за създаването на нова мощна държава в границите на бившата Османска империя. Подобна статия излезе и във вестник „Хюриет” под заглавие „Велика Турция”. В двата материала се правят сходни прогнози. От „Милиет” коментират, че след като лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдуллах Йоджалан се отказа от въоръжената борба, на практика ръцете на Анкара са развързани. Авторите с умиление заявяват, че това е първата стъпка за връщане на „добрите стари времена”, когато кюрди и турци заедно са се борили с гърците и с другите християни в малоазийския регион.

Подобни демонстративни изявления във вестниците, не са публикувани без одобрението на властите. Целта на такива статии е чисто и просто да подготвят общественото мнение за осъществяване на амбициозните задачи, които управляващите са си поставили.

Неоосманският проект за нова турска империя се утвърди окончателно като държавна политика на Турция, след като ислямистите укрепиха властта си в страната и на практика напълно скъсаха със заветите на Ататюрк. Външната политика на Анкара към съседните държави е изцяло доминирана от тези идеи.

По отношение на България, картата ясно показва, че за отцепване се подготвят териториите, който родните управници доброволно предадоха под властта на етническата, противоконституционна партия ДПС. Обществена тайна е, че от години се работи за потурчването на местното мюсюлманско население, като същевременно се насажда ислямски фундаментализъм и идеи за сепаратизъм. Но за разлика от турските служби, които са изключително активни в тези райони, българските им колеги бездействат, тъй като ръцете им са вързани от политическото ръководство.

Подобни статии

Коментара

    1. Мани ги тия лепилари! Къде по-лошо е надигането на радикалния ислям

  1. Щоли ми рилича на поредната манипулация? От къде да знам ,че това не е карта от едно време,а вие представяте нещата иначе?

  2. Нека се вдигнем на мощен протест,който да достигне до крайни действия.С него ще изгаряме джамии ще нападаме турското население и най вече-турките управляващи,но има един проблем:турция няма да даде и може да направи нещо на БългАрия.Но бива да се вдигнем на някакъв протест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button