Чествания и възпоменания

Възпоменание в памет на Тодор Алексадров

Ежегодното поклонение до гроба на легендарния воевода и водач на ВМРО, Тодор Александров, е една традиция, която членовете и симпатизантите на Български Национален Съюз спазват още от създаването на БНС през 2001 година. И този август отново се изкачихме в планината над село Сугарево, за да почетем паметта на “Царят на Пирин”. За поредна година с нас бяха и приятелите ни от пловдивската структура на “Кръв и чест”. Момчетата от “Бял фронт” също се присъединиха към нас, за да отдадат почит на Тодор Александров. 

Самата възпоменателна церемония се проведе привечер на 24 август, на гроба на воеводата. Тя бе открита с реч на Христо Иванов – член на софийската организация на БНС. Той фокусира словото си както върху дългът, който носим както към героите, като Тодор Александров, така и към поколенията идващи след нас. За личността на Тодор Александров и за историческото ВМРО, като пример за това колко мощна, влиятелна и целеустремена организация е способен да изгради народа ни, движен от националния идеал, говори Звездомир Андронов – председател на БНС. Той подчерта, колко е важно не само да познаваме тази част от историята ни, но и да се учим от опита на нашите предци и да прилагаме доказалите се като успешни принципи, съобразявайки се със съвременната действителност. Церемонията завърши с полагането на венец на гроба на героя и с минута мълчание в памет на Тодор Александров и всички, дали живота си за нашия народ.

По традиция, цялото събитие премина под формата на двудневен лагер в планината. Така участниците имаха възможност не само да почетат Тодор Александров, но и да се докоснат до уникалната природа на този прекрасен край на Родината ни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
X