Социална дейност

Светилището в Беглик Таш

БНС-Варна и БНС-Бургас съвместно участваха във възстановяването на тракийско светилище

На 12-ти и 13-ти юли активисти и симпатизанти на БНС-Бургас и БНС-Варна, съвместно с бургаски исторически музей и „Вромос” работиха по възстановяването на тракийското светилище Беглик Таш в едноименната област. На проявата присъстваха и над 20 будни граждани на Приморско.

Тракийското светилище в древността е служило като изпитание за младежите, за да се разбере какъв път е предначертан в техният живот. То е служило и като древна обсерватория. Светилището представлява кръг от огромни камъни, разположени върху скалиста повърхност, изскачаща сякаш от нищото в средата на зелена поляна. Древните са обожествявали местността, принасяли са дарове и са я превърнали в своеобразен храм.

В течение на времето там се изграждат жилища за обслужващите храма (жреците), като върху голата дотогава скала започват да пренасят огромни камъни от околността. Светилището се състои от храм, календар и часовник, което е доказателство, че нашите предци са имали високо развита култура и познания, за които се знае, че са едни от първите на стария континент.

Ние, като активисти на една родолюбива идея, смятаме, че подобни прояви са наш дълг към онези, които са оставили кръвта си по тези земи и бихме искали подобни паметници на нашата култура да бъдат запазвани, възстановявани и поддържани за да се увековечи техният принос към Българската и световна култура.

След като беше извършена работата по възстановяването, бе спретнат палатков лагер, на който съратниците от двете морски организации обмениха идеи за бъдещи общи действия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button